Invatarea unei a doua limbi poate avea un efect pozitiv asupra creierului, chiar daca aceasta are loc la maturitate, sustine un studiu realizat de Universitatea din Edinburgh si preluat luni de BBC. In cadrul unui studiu care a inclus 262 de persoane din Edinburgh, cercetatorii au descoperit ca inteligenta, cititul si fluenta verbala s-au imbunatatit ca urmare a invatarii unei a doua limbi.
Rezultatele studiului, publicat in Analele de Neurologie, survin in contextul in care o cercetare anterioara sugerase ca bilingvismul ar putea intarzia debutul dementei cu mai multi ani.
Folosind datele de la testele de inteligenta efectuate de 262 de persoane din Edinburgh la varsta de 11 ani, studiul a analizat modul in care abilitatile lor cognitive s-au schimbat atunci cand au fost testate din nou la peste 70 de ani.
Studiul a fost realizat intre anii 2008 si 2010. Toti participantii au declarat ca pot comunica in cel putin o alta limba decat limba engleza. Din acest grup, 195 de persoane au invatat a doua limba inainte de varsta de 18 ani, iar 65 dupa acest moment.
Rezultatele au indicat ca aceia care vorbesc doua sau mai multe limbi au abilitati cognitive semnificativ mai bune prin comparatie cu ce s-ar fi asteptat in urma primului test.
Cele mai puternice efecte au fost observate in ceea ce priveste nivelul general de inteligenta si cititul, iar efectele au aparut atat la cei care au invatat a doua limba devreme, cat si la cei care au invatat-o mai tarziu in viata.
Sursa: Agerpres