Vezi VIDEO
Vremea din ultima perioada, cu scaderi si cresteri bruste de temperatura afecteaza tot mai multi maramureseni. Durerile de cap sau tulburarile de vedere sunt doar cateva dintre problemele care pot aparea din cauza modificarii temperaturilor de la o zi la alta. Medicii atrag atentia ca nu e bine sa apelam la automedicatie iar daca simptomele persista doua-trei zile la rand, e bine sa consultam un specialist.
Pe de alta parte, meteorologii explica faptul ca schimbarile climatice din ultimii ani, cauzate de incalzirea globala, au dus la modificarea temperaturilor medii multianuale in zona Maramuresului, dar si la aparitia unor fenomene care in trecut nu existau si care afecteaza sanatatea generala. Printre acestea se numara modificarea brusca a temperaturilor inregistrate de la o zi la alta, aparitia vijeliilor sau scaderea valorilor precipitatiilor.
„La ora actuala, sunt schimbari foarte serioase care afecteaza sanatatea omului. Ca principala explicatie este incalzirea globala. Asta nu este o poveste si poate ca, in anumite situatii, institutele de cercetari au anumite restrictii in a spune exact efectele care se observa, care sunt cercetate, pentru a nu panica populatia. Folosind diversele energii, prin asta noi contribuim la incalzirea globala, care se vede pe zi ce trece mai profund si mai devastator”, a explicat pentru eMaramures meteorologul Eva Hindli.
Diferentele de temperatura de la o zi la alta, care uneori pot ajunge chiar si la 10-15 grade afecteaza in primul rand persoanele hipertensive sau pe cele care sufera de afectiuni reumatismale. Cu toate acestea, si maramuresenii in general sanatosi pot fi afectati. Ei acuza de cele mai multe ori dureri de cap sau dificultati de vedere.
„In primul rand, la un om sanatos produce perturbari, produce dureri de cap, migrene, tulburari de vedere, care pe undeva sunt normale, pentru ca ne adaptam mai greu la aceste schimbari. Totodata, se produc si tulburari digestive, pentru ca dintr-o data mancam mult mai multe fructe, mult mai multe legume, mult mai multe fibre, digestia se accelereaza si apar acele diarei de vara, care sunt tipice, nu sunt infectioase, nu trebuie luat niciun medicament”, a precizat, la randul sau, medicul de familie Felicia Borz.
Specialistii maramureseni din domeniul sanitar recomanda ca ca atunci cand apar dureri de cap, sa nu se apeleze la automedicatie, mai ales daca simptomele sunt de lunga durata. Daca in doua-trei zile, durerea nu trece, persoanele trebuie sa se prezinte la medic, pentru un consult amanuntit, pentru ca in spatele unei dureri de cap poate sta o afectiune mult mai serioasa.
Sursa: Gabriela Kuhajda