Scandalul carnii de cal continua sa aduca prejudicii companiilor romanesti din industria carnii, desi autoritatile nationale, dar si cele ale tarilor membre UE au confirmat ca frauda aparuta in cazul etichetarii carnii de cal nu a plecat din Romania, Asociatia Romana a Carnii urmand sa prezinte, in cateva zile, pierderile suferite de aceste companii.
„Scandalul de frauda in care a fost implicat pe nedrept tara noastra aduce in continuare prejudicii abatoarelor romanesti care exporta in UE. Avem 2-3 abatoare care exportau carne de vita catre Uniunea Europeana si care deocamdata au primit semnale ca trebuie sa mai astepte reluarea exporturilor, desi Romania a fost scoasa din acest scandal„, a declarat astazi, 18 februarie, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Mihai Visan.
Acesta a precizat ca ARC va prezenta in 2-3 zile o estimare a pierderilor suferite de companiile romanesti din industria carnii, in urma scandalului privind etichetarea frauduloasa a carnii de cal drept carne de vita. Visan a apreciat reactia prompta si sigura a autoritatilor nationale in privinta acestor acuzatii aduse industriei din Romania, subliniind ca nu acelasi lucru poate fi afirmat in ceea ce priveste reactia unor autoritati din statele membre.
„Consider ca intarzierea in unele state membre pentru clarificarea situatiei aparute in acest scandal, care deja dureaza de aproape doua saptamani, s-a datorat faptului ca nu s-a considerat ca ar avea impact asupra sigurantei alimentare si din acest motiv nu s-a transmis pe sistemul rapid de alerta al CE. Vineri s-a decis ca si in cazul unor actiuni de frauda sa fie utilizat acest sistem„, a adaugat Mihai Visan.
Potrivit datelor furnizate de directorul executiv al ARC, exporturile companiilor romanesti din industria carnii se ridica anul la 300 de milioane de euro. Din cei 41 de membrii ARC, care asigura 55% din totalul productiei de mezeluri, 15 au acreditare pentru export pe piata comunitara, cu precadere in tari precum Grecia, Cipru, Marea Britanie si Italia.
Industria de procesare a carnii din Romania are in prezent 200 de unitati agreate pentru export in UE, schimburi intracomunitare cu 18 tari, 20.000 de angajati direct si in jur de 500.000 oameni integrati in industrii colaterale. De asemenea, 95% din ceea ce se consuma din acesta industrie este produs romanesc.
Consumul mediu de mezeluri in Romania este de 8 kg pe locuitor pe an, in timp ce in UE media este de 20-25 kg, iar in Germania ajunge si la 35 de kg. Valoarea pietei autohtone a carnii se ridica la 1,2 miliarde de euro, circa 1% din PIB.
Sursa: Agerpres