Europenii se luptă cu prețuri din ce în ce mai mari. Pe fondul războiului din Ucraina, în unele țări, se înregistrează perturbări în aprovizionarea cu alimente, iar prețul carburanților crește continuu.
Ucraina este principalul furnizor de cereale din Spania, iar producătorii și supermarketurile se așteaptă la probleme în aprovizionare. Au fost luate măsuri pentru că uleiul de floarea soarelui să ajungă pentru întreagă populație.
Marile lanțuri de supermarketuri din Spania au raționalizat vânzarea uleiului de floarea soarelui, astfel încât un client poate cumpără o singură sticlă de ulei pe zi.
Magazinele au pus anunțuri la raft pentru a informa cliențîi, ceea ce a făcut că mulți să cumpere ulei de floarea soarelui fără să aibă într-adevăr nevoie.
„Se așteaptă că din cauza conflictului dintre Ucraina și Rusia să fie o lipsă de stoc la multe produse, în special la ulei, care se consumă cel mai mult. Prețul a crescut deja și îmi imaginez că odată ce va deveni mai greu de aprovizionat va crește și mai mult”, spune Jose Prieto, responsabilul unui supermarket din Valencia.
În ultima săptămâna prețul uleiului de floarea soarelui a urcat de la 1,40 euro la peste 2 euro.
Conflictul din Ucraina, creșterea prețurilor la combustibili, cereale și produse de prima necesitate îi îngrijorează și pe francezi. Tonă de cereale a ajuns la un nivel istoric, de 400 de euro din cauza războiului și a sancțiunilor economice aplicate Rusiei.
Facturile francezilor la energie cresc, plinul de benzină va costă mai mult după ce litrul de motorină sau de benzină depășește 2 euro în multe benzinării. Toate determina prețuri mai mari la pâine, legume, carne, ulei, produse care oricum figurau pe lista de scumpiri de la începutul anului.
În Portugalia, prețul carburanților e la un nivel maxim. Și se pare că urmează noi scumpiri. Oamenii stau la coadă să cumpere cât mai multă benzină și motorină.
În Slovenia prețul litrului de benzină e mai mare că niciodată. Ajunge la 1 euro și 70 eurocenți. De teamă unor noi scumpiri, șoferii se aprovizionează cu cantități cât mai mari.