Vezi VIDEO
Baia Mare gazduieste, timp de doua zile, un seminar care trateaza tema eficientei energetice, acesta fiind realizat la initiativa Comisiei Europene. Discutiile se axeaza pe oportunitatile de finantare existente prin programele europene, pentru ca orasele sa poata promova energia durabila pe teritoriul lor. In cadrul evenimentului, lectori de la mai multe asociatii si agentii de profil din tara prezinta studii de caz efectuate in mai multe orase din Romania care au implementat proiecte de energie verde.
Seminarul ManagEnergy a debutat astazi, 16 mai, cu o introducere despre directivele europene in domeniul eficientei energetice si al energiei regenerabile. Organizatorii au aratat ca desi Romania este abia la inceput in ceea ce priveste energia verde, pot fi dezvoltate proiecte importante pe acest segment in urmatoarea perioada, prin finantari europene.
„Sunt foarte multe de facut in Maramures si in intreaga tara. Noi suntem abia la inceput in acest domeniu si facem pasi destul de mici, dar lucrurile se misca in directia buna si cu bunavointa, cu dedicatie, eu cred ca putem sa-i ajungem din urma pe ceilalti din Europa care sunt, adevarul este, cu mult inaintea noastra si care iau aceasta problematica foarte in serios”, a explicat directorul Agentiei de Management Energetic Maramures, Adina Dumitru.
Seminarul este realizat pentru a le prezenta primarilor din Maramures, dar si din alte zone ale tarii, oportunitatile de finantare in acest domeniu. Totodata, au fost prezentate mai multe investitii in energia verde realizate in orase precum Brasov sau Alba Iulia. Prezent la sesiunea de comunicari, primarul orasului Baia Mare a dezvaluit ca o strategie de dezvoltare a energiei durabile va avea in cel mai scurt timp si orasul Baia Mare.
„Toate lucrurile acestea tin, bineinteles, de o chestiune de dezvoltare strategica si, cred ca, cel mai bun exemplu pe care noi, municipiul Baia Mare il avem, si pe care o sa-l urmam, intr-un mod clar va fi definit si intr-o strategie pe care o vom lansa in urmatoarea perioada. Modelul nostru este Munchen-ul, care are o gandire pana in 2050 vizavi de tot ceea ce inseamna energie si energie verde”, a precizat primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.
Prima parte a seminarului este dedicata autoritatilor locale si regionale care vor sa elaboreze un plan de actiune in domeniul energiei durabile, iar cea de-a doua parte, care va avea loc maine, 17 mai, va fi dedicata unui curs de instruire despre contractele de performanta energetica.
Seminarul este organizat la nivel local de catre Agentia de Management Energetic Maramures, in colaborare cu organizatia Orase Energie Romania si Federatia Europeana a Agentiilor de Energie si Mediu.
Sursa: Gabriela Kuhajda