Guvernul a adoptat noi masuri care eficientizeaza platile catre beneficiarii fondurilor europene, printre care se numara si reducerea termenului pentru plata sumelor datorate acestora de la cinci la trei zile, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Fondurilor Europene (MFE).
„Guvernul Romaniei a adoptat noi masuri care vizeaza eficientizarea platilor catre beneficiari, eliminarea blocajelor si a piedicilor artificiale in implementarea proiectelor finantate din fonduri europene. Masurile sunt prevazute in Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, respectiv in Hotararea Guvernului pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2009, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 218/2012, adoptate in sedinta de Guvern de miercuri, 28 mai”, se arata in document.
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat ca masurile adoptate vizeaza reducerea termenului pentru plata sumelor datorate beneficiarilor de la cinci la trei zile, extinderea mecanismului decontarii directe a facturilor prin cereri de plata, dar si eliminarea unor bariere in implementarea proiectelor.
„Beneficiarii POS DRU vor putea solicita decontarea tuturor cheltuielilor vechi, eligibile, efectuate in cadrul proiectelor. Totodata, prevederile legale au fost completate si adaptate si la specificul POS Transport astfel incat acest mecanism sa devina functional si pentru beneficiarii programului care sunt in administrarea autoritatilor locale. O alta masura importanta, solicitata de piata, este cea prin care operatorii regionali au fost inclusi intr-un mecanism de asigurare a unui flux de numerar necesar continuarii investitiilor in cazul formularii unei sesizari de frauda, pana la momentul punerii in miscare a actiunii penale. Toate aceste modificari vor avea un impact important in accelerarea absorbtiei fondurilor europene”, a afirmat Teodorovici.
Printre modificarile prevazute de ordonanta de urgenta se mai numara asigurarea sursei pentru plata TVA neeligibila, aferenta cheltuielilor rambursabile, pentru beneficiarii POS Transport din sectoarele naval, aerian si intermodal. De asemenea, a fost simplificat mecanismul de plata pentru a permite beneficiarilor care deruleaza operatiuni din conturile deschise la banci comerciale sa efectueze platile din contributia proprie direct catre prestatori/furnizori din aceste conturi. Astfel, a fost redus termenul necesar efectuarii platii datorita eliminarii procedurilor intermediare de transferuri de fonduri de la beneficiari in contul din Trezorerie si mai departe in conturile prestatorilor/furnizorilor.
Mai mult, au fost clarificate modalitatile de aplicare a mecanismului de supracontractare, urmarindu-se in primul rand aprobarea, la nivelul fiecarui program operational, de proiecte suplimentare care sa acopere, in integralitate, toate categoriile de fonduri disponibilizate in procesul de implementare.
Potrivit sursei citate, plafonul maxim ce poate fi folosit din venituri din privatizare a fost majorat de la 3 miliarde de lei la 4 miliarde de lei, „fapt care conduce la o crestere a capacitatii de a finanta proiectele pentru toate programele operationale”. „Aceasta masura asigura un flux de numerar optim la nivelul Autoritatilor de Management, care pot deconta rapid si integral sumele datorate beneficiarilor, evitandu-se astfel blocajele inregistrate in perioada anterioara, din cauza indisponibilitatii fondurilor de la bugetul de stat”, mai arata MFE.
Sursa: Agerpres