Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea si completarea Legii nr. 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar, a anuntat marti Administratia Prezidentiala.
Pe 30 iunie, deputatii au adoptat proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar prin care este reintrodusa pensia de serviciu.
Propunerea de lege a fost initiata de mai multi deputati PSD, acestia sustinand ca prin initiativa lor este instituit un „regim juridic reparatoriu”, intrucat prin Legea nr. 119/2010 si prin OUG nr. 59/2010 „pensiile functionarilor publici parlamentari au fost desfiintate”.
„Consider ca in 2010 s-a produs o mare eroare. Consider ca prin aceasta lege instituim un regim reparatoriu pentru ca in 2010 au fost deposedate discriminatoriu de drepturile castigate sapte categorii socio-profesionale. (…) Este momentul sa revenim la normalitate”, spunea, in plenul Camerei, Florin Iordache, unul dintre initiatori.
Propunerea stabileste, printre altele, ca functionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani au dreptul la pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei standard de pensionare din sistemul public de pensii.
„La implinirea varstei prevazute, (…) functionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel putin 14 ani in structurile Parlamentului, beneficiaza de pensie de serviciu in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni inainte de data pensionarii. Pensia acordata nu poate depasi nivelul salariului de baza brut, inclusiv sporurile, precum si indemnizatia de conducere si salariul de merit din ultimele 12 luni anterioare datei pensionarii, al functiei detinute sau al functiei asimilate, dupa caz”, stipuleaza o alta prevedere.
De asemenea, actul normativ stabileste ca pentru fiecare an ce depaseste vechimea de 14 ani in Parlament se adauga la cuantumul pensiei cate 1% din baza de calcul fara a se putea depasi insa venitul brut avut la data pensionarii.
Functionarii publici parlamentari care au un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel putin 14 ani in structurile Parlamentului, pot solicita pensionarea si inainte de implinirea varstei de pensionare, dar nu mai devreme de 60 de ani.De aceleasi drepturi beneficiaza si functionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care in structurile Parlamentului intre 4-14 ani, caz in care cuantumul pensiei este micsorat cu 1% pentru fiecare an care lipseste din vechimea de 14 ani.
Potrivit propunerii, la indeplinirea conditiilor de pensionare, functionarul public parlamentar opteaza pentru pensia calculata conform prevederilor initiativei legislative in discutie sau pentru pensia calculata in conditiile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
„Persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare prevazute de prezenta lege beneficiaza de prevederile alin. 1-8, dupa caz, chiar daca la data pensionarii ocupa o alta functie sau au o alta ocupatie, dupa caz. In acest caz, pensia se stabileste pe baza drepturilor salariale pe care le are un functionar public parlamentar in activitate cu acelasi stagiu de cotizare, nivel de salarizare si functie publica”, se mai arata in propunerea de lege.
Prevederile se aplica si functionarilor publici din cadrul Consiliului Legislativ, membrilor acestuia si personalului Curtii Constitutionale, asimilat celui cu functii similare din structurile Parlamentului.
„Functionarii publici parlamentari si asimilatii acestora, pensionari la data de 31 august 2010, ale caror pensii au fost diminuate, precum si cei pensionati dupa aceasta data, care se incadreaza in prevederile prezentei legi, beneficiaza de drepturile de pensie stabilite in prezenta lege”, se mai arata in textul legii.
Sursa: Agerpres