Mircea Man, unul dintre cei mai vechi politicieni maramureșeni, fost deputat într-o groază de mandate, fost președinte al CJ Maramureș, a ajuns, la propunerea PNL, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Mai e nevoie de votul parlamentarilor, dar acesta a devenit o formalitate în astfel de situații.
Este una dintre cel mai bănoase instituții ale statului, rolul acesteia fiind de a stabili regulile de funcționare pentru piețele de energie și gaze naturale, domenii strategice în care găsim cele mai mari companii din România.
Aici lucrează circa 300 de angajați. Mai precis, erau 294 la finele anului 2019, dar numărul crește continuu așa că sigur a depășit „cota” de 300. Ce-i recomandă pe angajații care au reușit să prindă un loc în organigrama acestei instituții, unde câștigurile rivalizează cu cele dintr-o multinațională puternică? Sunteți tentați să spuneți diplomele, studiile, calitățile profesionale și multe alte drăcovenii de acest gen? Vă înșelați amarnic. Singura cerință necesară este recomandarea venită din partea partidelor, care își împart posturile în funcție de cota de reprezentare în Parlament.
Așa a ajuns un electrician în funcția de președinte, un condamnat penal nereabilitat vicepreședinte, o nepoată a vicepreședintelui ANRE, consilier, amanta unui cunoscut lider de partid, șefă de birou și exemplele ar putea continua până la ultimul angajat pentru că niciunul dintre ei nu e „singur pe lume”.
Salarii ca aici nu mai găsești decât la unii dintre angajații Băncii Naționale și pe la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), ultima fiind și ea politizată în totalitate, iar prima doar la nivelul câtorva etaje.
În 2019 salariul mediu net lunar în ANRE a depășit 3.000 de euro. Președintele instituției a încasat 51.400 de lei, peste 10.000 de euro lunar, iar cei doi vicepreședinți au trecut binișor de 8.000 de euro. Cei trei mușchetari au câștigat mai mult decât președintele României, care abia ce a depășit 5.500 de euro, noroc că Iohannis mai are venituri din chirii, altfel nu știm cum s-ar descurca.
Dintre cei 300 de angajați, 21 sunt directori, adică unul la 14 persoane. ANRE nu este finanțată de la bugetul de stat, ci din taxele și tarifele pe care le achită companiile din domeniul energiei electrice, termice și a gazelor naturale, procentul acestora fiind impus în fiecare an. Apoi, furnizorii trec pe facturi suma rezultată, care este plătită de către toți consumatorii, deci și de noi, amărăștenii. Putem fi mândri că noi, maramureșenii, vom contribui la plata salariului lui Mircea Man, care e de-al nostru, și nu a unui sudist,a unui ungur sau a unui moldovean oarecare.
O dată ajuns în postul mult râvnit de oricare politician român, Mircea Man va primi pașaport diplomatic, facilitate de care se pot bucura doar cei din corpul diplomatic al MAE, deținătorii de funcții politice înalte, premierul și președinții celor două camere ale Parlamentului. Cum să nu fim mândri că un maramureșean a ajuns la asemenea nivel? De ce au nevoie de pașapoarte speciale? Ca să poată călători unde vor, să nu stea la coadă cu populimea, să nu-i calce nimeni pe bombeul pantofilor de firmă etc.
Bunăoară, anul trecut președintele și unul dintre vicepreședinți au mers la un schimb de experiență în Dubai și au decontat cheltuieli de 20.000 de euro pentru cinci zile! Au fost reclamații, Curtea de Conturi s-a interesat de excursie, dar înalte fețe au demonstrat că nu au cheltuit din banii bugetului. Corect. Deplasarea a fost plătită de agenții economici și cetățenii de rând!
Se pare că șefii instituției au ajuns la concluzia că salariile sunt, totuși, prea mici, așa că la începutul anului acesta au trecut la majorarea lor. De la 1 ianuarie ele s-au mărit cu 9% după ce în 2019 au crescut cu 19% față de 2018. Anul acesta, cei 300 de angajați au la dispoziție 110 milioane de lei fond de salarii.
De fapt, creșterea fondului de salarii se impunea, deoarece pe la mijlocul anului trecut conducerea a recunoscut că nu are ce să facă cu atâta bănet, în conturile sale adunându-se peste 600 de milioane de lei în urma aplicării celebrei OUG 114! În fața acestei situații deosebite, s-a luat decizia măririi lefurilor și construirea unui sediu nou pentru instituție.
Uite așa Mircea Man a nimerit în post când toate problemele au fost rezolvate. Va avea salariul mărit, birou nou, secretară pe măsură și pașaport diplomatic în portofel. Să nu zică nimeni că nu merită asemenea răsplată după anii grei petrecuți în tranșeele politicului, că nu vă cred.
Grigore Ciascai