Dezamagiti de preturile din meniu
In total, pe poarta Palatului Administrativ au intrat aproximativ 500 de “turisti”, majoritatea elevi din municipiu, care au studiat atent detaliile din sediul in care isi desfasoara activitatea prefectul de Maramures, dar si meniul de la cantina.
Mare bucurie a fost in randul tinerilor cand au aflat ca pot sa revina oricand in sala de mese de la prefectura. Preturile i-au dezamagit insa. Mitul cu ciorba la 10.000 de lei si friptura de 15.000 a cazut, tinerii convingandu-se ca sunt cantine in oras mai ieftine ca si cea de la Palatul Administrativ.
Au fost, totusi, si tineri curiosi de aspectul arhitectonic al cladirii. “Intotdeauna m-a fascinat cladirea ca arhitectura. Si inauntru am avut aceeasi senzatie. Ma simt mare. E grandioasa. Cel mai mult mi-a placut biroul prefectului si, evident, orhideea de pe masa care nu era artificiala”, a relatat Maria Nedelea, eleva in clasa XII-a E la Colegiul National ”Vasile Lucaciu” din Baia Mare.
Tinerii au recunoscut ca nu prea stiau ce se intampla in imensa cladire de pe Gheorghe Sincai. “Am trecut de foarte multe ori pe langa ea, chiar zilnic, si habar nu am avut ce inseamna prefectura. Am stiut ca e ceva cu guvernarea judetului, dar nu am stiut ce”, a adaugat si Alexandra Rotar, eleva in aceeasi clasa.
Un judet cu cinci prefecti pentru o zi
Usile pentru vizitatori s-au deschis la ora 8.30, cand in cladirea de pe strada Gheorghe Sincai si-au facut aparitia si cei patru prefecti de-o zi – trei studenti si un liceean – care au asistat-o pe sefa institutiei, Gyongyike Bondi, pe tot parcursul activitatii.
“Am inceput cu discutii pe marginea presei – tema societatii Transgold. Apoi am primit impreuna musafiri si le-am explicat ce inseamna un ordin al prefectului si cum se iau decizii in institutie. A fost interesant. Ce e drept, niciunul din cei patru colegi mai tineri nu au citit legea 340 inainte sa vina la prefectura”, a explicat prefectul Bondi.
Prefectii de-o zi, recompensati de adevaratul reprezentant al guvernului in teritoriu cu diplome, au fost incantati de experienta de a sta alaturi de cel mai important om din judet, dar au recunoscut ca nu isi doresc sa ajunga pe o astfel de functie.
“Nu e usor sa fii prefect. Iti trebuie diplomatie, calm, multe cunostinte legislative. Sincer nu cred mi-ar placea. Ce ii doresc doamnei prefect? Sa o tina tot asa pentru ca face foarte bine ce face”, a declarat Anamaria Bude, studenta la Universitatea ”Bogdan Voda” – drept, anul IV.
Un exemplu ca misiunea de prefect nu e una tocmai usoara a fost si solicitarea unui vizitator de a scapa de toate inscrisurile si semnele religioase din birou. “A marturisit ca a venit in vizita expres ca sa afle daca am asa ceva in birou. Mi-a spus ca unii vizitatori s-ar putea simti lezati daca vad ceva contrar religiei lor. Eu am o icoana lasata mostenire de fostul prefect Ioan Buda, dar cred ca trebuie sa o bag intr-un sertar. A fost aici cand am venit si va fi in continuare”, a povestit prefecta.
Pliante despre prefectura Maramures unice in tara
Prefectul Bondi a prezentat, joi, si un pliant pe care l-a realizat institutia si care e unic in Romania. “Suntem singurul judet care au facut asa ceva. Le-am aratat colegilor mei din alte judete si vreau sa zic ca au trecut ca zaharul pe vremuri. Vrem sa le distribuim in toate comunitatile astfel incat oamenii sa poata afla cu ce se ocupa Institutia Prefectului.”
Cei patru prefecti “sezonieri” vor tine si pe mai departe legatura cu Gyongyike Bondi. Ei au marturisit ca au de gand sa dea startul unui proiect pentru studentii din Baia Mare, iar prefectul a promis sa isi dea tot concursul pentru realizarea lui.
“Este vorba de un centru studentesc si chiar de o casa de cultura pentru studenti. Ne gandim sa unim toti tinerii care studiaza la universitatile din Baia Mare“, a precizat Marius Ecea, lider al Ligii Studentilor “Pintea Viteazul” de la Universitatea de Nord.
Gyongyike Bondi a completat ca vede acest proiect realizabil in timp si ca e nevoie ca in Maramures sa mizeze pe dezvoltarea invatamantului superior pentru ca turismul nu va putea fi singura sursa de venit a judetului.
Ziua Portilor Deschise la Prefectura a fost si ea un eveniment unic in istoria Maramuresului. Autoritatile se gandesc sa o repete an de an pentru ca maramuresenii sa se apropie mai mult de institutie si sa afle ce se intampla in cea mai importanta cladire din judet.
Sursa: Larisa Tivadar