Dar autorităţilor nu le este jenă. Pentru ele au trecut demult de anii de şcoală, iar copii lor studiază la oraş, dacă nu cumva prin ţări străine. Au văzut cifrele – 189 de unităţi de învăţământ din 327 fără autorizaţie sanitară, au zâmbit larg şi au explicat că există ”programe de conformare” pentru aceste şcoli şi că s-au bătut în cuie termene.
Numai că ”programele de conformare” despre care vorbesc reprezentanţii Inspectoratului Şcolar, cei ai Prefecturii Maramureş şi ai Direcţiei de Sănătate Publică vor rămâne, mai mult ca sigur, doar pe hârtie. Şcolile fără autorizaţii sanitare aparţin unor comunităţi sărace, pentru care ideea de sistem de alimentare cu apă şi canalizare e încă de domeniul ştiinţifico-fantastic.
”Situaţia e aşa cum este. Nu vom putea face alimentare cu apă şi canalizare în şcoli când satele de care aparţin nu au rezolvată această problemă. Chiar şi dacă există banii necesari, trebuie ca lucrările să fie făcute pe întreaga localitate” a declarat pentru eMaramures.ro Sandu Pocol, şeful Inspectoratului Şcolar Maramureş.
Acesta spune că unii directori au încercat să găsească un compromis pentru a oferi elevilor apă de băut. ”Au încercat să încheie contracte pentru furnizarea de apă minerală în şcoli. Nu ar fi atât de scumpă, dar problema e că aceste unităţi de învâţământ sunt situate în cătunuri sau în zone greu accesibile iar transportul ar costa enorm.”
Dat fiind numărul mare de şcoli fără autorizaţie, aproape 60%, autorităţile nu vor putea lua măsura închiderii lor. ”Nu s-a mai întâmplat niciodată să fie interzis accesul elevilor la şcoală, oricâte probleme au fost. Vom încerca să îmbunătăţim din mers situaţia”, a mai spus inspectorul general.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică ar trebui să pornească săptămâna aceasta un nou control prin şcolile maramureşene în urma căruia să dispună care dintre ele îşi va deschide porţile pe 15 septembrie şi care nu. Directorul instituţiei, Dorina Micle, s-a ferit să dea de pe acum un verdict. ”Vom vedea ce se va întâmpla din datele de pe teren”, a afirmat ea.
Între timp, subprefectul Gheorghe Achim aşteaptă rezultate. El a convocat pentru ziua de miercuri o şedinţă în care urmează să fie analizată situaţia critică a unităţilor de învăţământ din judeţ.
Trist e că măsurile nu pot fi luate peste noapte. Primăriile şi serviciile publice deconcentrate se vor plânge din nou de lipsa banilor… zilele vor trece… şi, într-un final, va suna clopoţelul de început de an şcolar. Va bate însă şi ceasul european. Vine el raportul de ţară şi vesticii s-ar putea să nu fie prea încântaţi de mizeria pe care vrem să o bagăm în Europa.
Sursa: Larisa Tivadar