Site-ul pe care apare filmuletul, www.youtube.com, este unul renumit si cautat de tineri pentru faptul ca ofera posibilitatea postarii si vizionarii gratuite de inregistrari video pe diverse tematici. Cel care a pus imaginile pe internet e un oarecare “Syzeady”. El spune ca e major, ca e din Belgia si-a intitulat opera “bataie pe pariu la scoala 11 din Baia Mare”. In schimbul postarii lor a primit o multime de comentarii ”de doi lei” de la vizitatori. Nu reactia pe internet l-a interesat pentru ca, dupa ce a incarcat filmuletul pe site, nu a mai intrat in cont ca sa vada ce se intampla.
Picioare in capul colegului de clasa
Batausii filmati in clasa – Raul si Paul – pot fi vazuti cum isi impart pumni si picioare timp de cateva minute bune. Ei par sa ia parte la o competitie in care spectatori sunt colegii, iar premiu este tocmai filmarea facuta, cel mai probabil cu telefonul mobil. Elevii erau la momentul inregistrarii de 13-14 ani.
Imaginile sunt revoltatoare nu pentru ca baietii ar fi suferit rani grave, ci fiindca e vorba de copii de scoala generala care fac parada de comportamentul violent. Un elev era intins pe jos si primea picioare in spate, burta si in cap, iar colegii lui il filmau si radeau in loc sa ii sara in ajutor. Culmea e ca si-au si prezentat isprava pe internet!
Filmare veche de doi ani aparuta brusc
Directorul Scolii ”Nicolae Iorga” din Baia Mare, scoala 11 – cum mai este cunoscuta, s-a spalat pe maini imediat ce a aflat povestea. I-a recunoscut rapid pe eroii bataii dupa ce a vazut filmarea. Mihai Bolos a explicat ca filmarea e veche si ca Raul Nemes, baiatul care a iesit invingator, nu mai este elev al scolii de doi ani. Dascalul sustine ca incidentul nu are cum sa fie inregistrat in noiembrie anul trecut, cand a si fost postat pe internet, pentru ca “Nemes a fugit din tara”.
Mihai Bolos nu isi explica de ce a aparut brusc filmarea. “Poate ca e pur si simplu vorba de teribilism sau poate ca, de fapt, e o incercare de razbunare pentru ca, trebuie sa recunosc, Nemes nu a avut zile usoare la noi. A fost un copil foarte violent si i-am scazut media la purtare mai tot timpul.”
Isteria mobilelor si a filmelor facute in clasa
Directorul a recunoscut ca in scoala pe care conduce e un soi de isterie la clasa in ce priveste utilizarea telefoanelor mobilele cu camera si publicarea imaginilor pe internet. “Orice se intampla mai neobisnuit ei scot telefonul si filmeaza. Asa au vazut la televizor si asa fac. Cu postarea pe internet au invatat unul de la celalalt dupa ce au vazut acele scene oribile tot la televizor”, e de parere directorul.
Acesta sustine ca o mare parte a vinei revine parintilor, care nu ar trebui sa isi doteze odraslele cu astfel de aparate performante. “Ce pot sa faca dascalii cand chiar parintii sunt de multe ori cei care ii suna pe copii in timpul orelor si ii deranjeaza?”
Directorul vrea sa interzica celularele in scoala
Mihai Bolos sustine ca multi dintre elevi au inceput sa faca pe regizorii prin scoala si ca mimeaza batai sau scandaluri. Exista insa si situatii in care joaca lor degenereaza in batai reale cum a fost si cea prezentata pe youtube.com.
Suparat ca numele scolii sale s-a facut “de minune” pe internet, directorul a declarat ca intentioneaza sa ceara interzicerea telefoanelor mobile in scoala. “Decizii de felul acesta s-au luat si in alte institutii de invatamant. Trebuie sa facem ceva, pentru ca e nebunie ce se intampla”, a declarat el.
Profesorii vorbesc despre problema, dar in soapta
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Maramures, Pavel Filip, s-a aratat si el ingrijorat de fenomen, dar a recunoscut ca deocamdata masurile lipsesc. “Nu se pot implica doar profesorii. Avem nevoie si de parinti. E o joaca dusa la extrem. Postarea pe internet a imaginilor violente e ca si anuntarea unei bombe la 112. E o incercare de a brava”.
Pavel Filip a declarat ca si el a avut probleme in timpul cursurilor din cauza elevilor care aveau telefoanele deschise. El a precizat ca profesorii vorbesc foarte mult despre aceasta problema, dar ca momentan nu au depus plangeri la inspectoratul scolar si nici nu au luat masuri extreme, cum e cea pe care o doreste directorul de la ”Nicolae Iorga”.
Sursa: Larisa Tivadar