La ȋmplinirea celor 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu elevii și profesorii Liceului Teoretic ,,Bogdan-Vodă” din Vișeu de Sus au evocat viaţa și opera scriitorului prin recitare din creaţia poetului, prin cântec pe versuri eminesciene, materiale audio și video.
Evenimentul a fost prefaţat de doamna profesor Mihaela Boșca, șefa catedrei de limba și literatura română din liceul sus-menţionat. Aceasta a subliniat actualitatea viziunii romantice ȋn rândul tinerilor- trăirea intensă a sentimentului ȋn această etapă, vizionarismul, dorinţa de a schimba lumea, firea revoluţionară și energică a acestei vârste. Completând cu câteva informaţii mai puţin cunoscute de publicul larg, doamna profesor a invitat elevii să-și prezinte creaţiile și intervenţiile, mulţumind elevului Denis Florin Năsui din clasa a X-a E, președintele Consiliului Şcolar al Elevilor pentru organizarea sistematică a momentelor colegilor săi.
Manifestarea a continuat cu conturarea unei biografii a marelui poet din secolul al XIX-lea, realizată pe rând de elevii Mihai Pop, Daniela Pop , Florin Denis Năsui, Crina Ivașcu, Eliza Sinatovici, Claudiu Liposchi din clasa a X-a E, sub ȋndrumarea doamnei profesor Mihaela Boșca.
Momentul următor l-a reprezentat debutul literar și activitatea de ziarist prezentate de elevii Denisa Vlonga, Andreea Nicoleta Tomoiagă, Gabriel Tomoiagă din calasa a XII-a A, fiind ȋndrumaţi de doamna profesor Monica Grad.,,Curiozăţi legate de Eminescu” a fost momentul inedit prin detalii despre vocea deosebită pe care contemporanii poetului au apreciat-o, fapt dezvăluit prin intervenţia lui Paul Gabriel Tomoiagă din clasa a XI –a B, apoi peregrinările sale ȋn Maramureș, ilustrate de Denis Florin Năsui – clasa a X-a E.
Interpretarea muzicală ,,Pe lângă plopii fără soţ” a fost emoţionant realizată de Crina Bercheș, Andreea Zavaski- clasa a XI-a E, coordonate de doamna profesor Ana Andreica, ei au fost acompaniaţi și susţinuţi de colegii lor mai tineri din clasa a X-a E- Veronica Tomoiagă, Ionuţ Pop-chitară și voce.O recitare de grup din ,,Luceafărul” a fost rostită alterativ de elevii clasei a X-a E și de către elevul Dumitru Chiș din clasa a XI-a E . Eleva Mihaela Pop- XI-D i-a dedicat o creaţie proprie marelui poet, exprimând prin sensibilitatea proprie atașamentul faţă de creaţiile lui Mihai Eminescu.
Elevii clasei a XI-a B- Paul Gabriel Tomoiagă, Ana Ciorobea și Maria Bora au prezentat corespondenţa Mihai Eminescu- Veronica Micle și elementele definitorii ale romantismului, punctând astfel unele din cele mai frumoase mărturii ale sentimentelor dezvăluite publicului larg ce transpar din acest schimb epistolar inedit.
Ultima parte a constat ȋn diverse recitări printre care se numără texte precum ,,La steaua”(Mihai Eminescu), ,,Trebuiau să poarte un nume”( Marin Sorescu), alte creaţii recitate de elevii clasei a X-a E.
Așadar, cei 170 de ani de la nașterea primului mare creator de limbaj poetic din literatra română au fost marcaţi de contribuţiile elevilor și cadrelor didactice care i-au ȋndrumat, ca un adevărat cufăr memoriei, deschis de fiecare generaţie peste timp, ȋn semn de neuitare, de preţuire și de inspiraţie.
Autor: Monica Maria Grad, profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic ,,Bogdan-Vodă” din Vișeu de Sus