Peste 100.000 de cetateni romani si bulgari lucreaza in prezent in Marea Britanie, indica date oficiale in legatura cu ocuparea fortei de munca, citate de BBC News online. Oficiul National britanic pentru Statistica (ONS) a dat publicitatii un raport detaliat cu privire la numarul imigrantilor romani si bulgari din Marea Britanie care a crescut intr-un an cu aproximativ 15 la suta inainte de eliminarea restrictiilor de pe piata muncii, in 2014.
Romanii si bulgarii vor dobandi la sfarsitul lui 2013 aceleasi drepturi de a lucra in Marea Britanie ca si restul cetatenilor din Uniunea Europeana, reaminteste BBC. Acest lucru a starnit ingrijorarea legata de cresterea imigratiei din cele doua tari. Ca raspuns la ridicarea restrictiilor pentru munca temporara, guvernul britanic are in vedere limitarea accesului imigrantilor la beneficii, servicii medicale si locuinte.
ONS a publicat statisticile sale periodice cu o noua defalcare a datelor, indicand separat numarul muncitorilor veniti din noile tari membre ale UE, cum ar fi Polonia, si din statele mai vechi, ca Franta si Spania. La „cererea clientului’, este de asemenea prezentat separat numarul de muncitori romani si bulgari aflati in Marea Britanie.
Conform datelor oficiale, numarul romanilor si bulgarilor care lucreaza in Marea Britanie a crescut de la 90.000, in primul trimestru al anului 2012, la 103.000 in prezent. Anterior, un studiu realizat de British Labour Force a calculat ca, in prezent, in Marea Britanie traiesc 26.000 de bulgari si 80.000 de romani.
Bulgarii si romanii au avut dreptul de a calatori fara viza in Marea Britanie din 2007, data la care tarile lor au aderat la UE, insa au existat restrictii temporare cu privire la locurile de munca pe care le pot ocupa. Aceste restrictii vor fi ridicate la sfarsitul anului, in conformitate cu normele Uniunii Europene.
Guvernul de la Londra a refuzat sa faca estimari in legatura de numarul de imigranti care sunt asteptati, insa Migration Watch, un ONG care militeaza pentru controale mai stricte ale imigratiei, a spus ca s-ar putea situa intre 30.000 si 70.000 de persoane din cele doua tari.
Diplomati din Bulgaria si Romania au subliniat in mod repetat ca nu se asteapta un ‘val’ de migratie din tarile lor.
Heather Rolfe, cercetator principal la Institutul National de Cercetare Economica si Sociala (NIESR) cu sediul la Londra, a afirmat ca datele sunt in concordanta cu estimarile lor si au aratat ca migrantii din UE calatoresc cu scopul de a gasi de lucru. ‘Imigrantii doresc sa isi ridice nivelul de trai. Faptul ca /romanii si bulgarii/ au venit aici in pofida tuturor restrictiilor si ca au gasit de lucru este un lucru pozitiv pentru Marea Britanie. Acesta arata ca persoanele care vin doresc sa contribuie la dezvoltarea economiei si contribuie intr-adevar la dezvoltarea ei’, a declarat Heather Rolfe, citata de BCC.
Sursa: Agerpres