Cand Constantin Noica a fost intrebat de un student la filosofie care poate fi sansa lui in ziua in care va cobori, dupa absolvirea facultatii, intr-o gara oarecare, doar cu un geamantan in mana, filosoful a raspuns: „Sansa este mare, daca geamantanul este plin cu carti”. O intrebare asemanatoare se poate pune si in cazul lui Eminescu: „Care poate fi sansa de a aduce ceva nou, dupa cate s-au scris deja despre poet. Calchiind raspunsul lui Noica se poate spune: „Sansa este mare, daca l-ai citit in profunzime pe Eminescu”.
E foarte probabil ca asa a gandit si Floarea Necsoiu, cand a scris cartea „Mihai Eminescu – emblema a spiritualitatii rominesti”, aparuta la editura Fundatiei Academia DacoRomana.
Fiind publicata in ciclul „Literatura romana pe intelesul fiecaruia si la indemana tuturor – Ciclul Mari Creatori”, cartea face un lucru necesar si util, destul de neglijat pana acum: il apropie de Eminescu pe cititorul obisnuit sau pe elevul care vede in poet mai degraba o tema de clasa, decat o inaltatoare aventura spirituala. Iar daca un singur adolescent va spune dupa lecturarea cartii ca „Eminescu e cool”, inseamna ca autoarea si-a atins telul.
Cartea va fi lansata, duminica, 15 iunie, de la ora 10.00, la Casa de Cultura a Sindicatelor Baia Mare in cadrul simpozionului dedicat implinirii a 125 de ani de la moartea poetului, organizata de Directia pentru Cultura, Fundatia Archeus Baia Mare, Academia OJT Baia Mare, cu sprijinul Bibliotecii Judetene.
La manifestare vor fi prezenti romani din Serbia si Ucraina, dar si reprezentanti ai Fundatiei DacoRomane din Bucuresti, care va mai pune la dispozitia doritorilor doua volume de mare interes. „O istorie a literaturii romane de la origini pana in prezent” – scrisa de regretatul prof. univ. dr. Ion Rotaru, fost student preferat al marelui George Calinescu. La fel de interesanta e editia completa si definitiva a lucrarii monumentale intitulata „Octavian Goga” scrisa de marele om de cultura, prof. univ. dr. Ion Dodu Balan.
Tot in cadrul simpozionului va fi lansat si noul numar al revistei „Academia OJT”, dedicat in intregime lui Eminescu, care cuprinde articole semnate de Ioan Grosan, Vasile Dragomir, Ananie Gagniuc, Mihai Cozma, Dragomir Ignat, Grigore Ciascai s.a.
Sursa: Grigore Ciascai