Valea raului Baicu din Dragomiresti, un loc cu puternice semnificatii istorice, e pe cale sa devina un important obiectiv turistic si energetic. O firma din Baia Sprie vrea sa ridice aici doua hidrocentrale, o lucrare care s-ar ridica la 10 milioane euro. Si cum zona este una cu peisaje superbe, investitorul s-a gandit sa construiasca si un motel, o pastravarie si chiar o partie de schi. Vestea s-a raspandit cu repeziciune asa ca loclnicii cu bani pusi la ciorap in urma muncii in strainatate au incepurt deja sa cladeasca si ei pensiuni pe valea Baicului.
Odinioara, in anii ’50, valea raului Baicu din Dragomiresti a servit drept ascunzatoare fugarilor anticomunisti. Grupul fratilor Popsa, dar si lapusenii ce se opuneau regimului au fost ”vanati” pe aceste terenuri de munte, unde legenda spune ca ar fi fost si prima asezare a manastirii Dragomiresti, aprinsa de comunisti pentru ca ar fi gazduit opozanti. Astazi, autoritatile locale vad in zona Baicu o adevarata sursa pentru revitalizarea economica a oraselului de pe Valea Izei.
„A venit o firma din Baia Sprie, Eolian Plus, care a cerut inchirierea albiei minore a raului Baicu. E vorba de o investitie de 10 milioane euro, pentru doua hidrocentrale pe cursul raului. S-a procedat la concesionare prin incredintare directa, pentru 7.500 de metri patrati. Vor face hidrocentrale, iar castigul nostru va fi o chirie de 2 lei/metru patrat, adica 15.000 RON pe an, bani pe care n-aveam de unde sa-i scoatem,” spune Gavris Ardelean, secretarul orasului Dragomiresti.
Valea Baicului e una cu peisaje demne de albumele National Geographic, iar autoritatile locale spera ca acest lucru va contribui si la dezvoltarea turismului. Asta in conditiile in care firma ce face hidrocentralele isi propune sa realizeze si motel-restaurant, pastravarie si chiar partie de schi. De altfel, pe vale-n sus au inceput sa apara pensiuni ale localnicilor plecati la munca in Occident.
La nivel de Maramures, s-au depus mai multe cereri de la diverse firme care au vrut sa faca hidrocentrale, dat fiind potentialul hidrografic al judetului.
“Energia hidroelectrica e singura din cele eco ce e bine reprezentata in Maramures. Incepand din 2008, Maramuresul a intrat in atentia mai multor investitori din tara si strainatate. Avem, pana la aceasta ora, cam 30 de certificate de urbanism pentru hidrocenntrale, din care concretizate sunt trei. De ce numai trei? In functie de locatie, majoritatea sunt pe domeniu silvic. Apoi doua treimi din Maramures sunt zone protejate, asa ca sunt foarte multe conditii si demersuri pentru avize,” explica Vasile Span, director al Directiei Tehnice din cadrul Consiliului Judetean Maramures.
Arhitectul-sef al judetului, Vasile Span, mai spune ca cele mai multe cereri sunt dincolo de Gutai, in Maramuresul istoric, unde raurile sunt mai repezi, fie ca vorbim despre Baicu, Sapanta, Repedea sau Ruscova. Insa si de celalalta parte sunt cereri, una depusa chiar ieri, pentru raul Somes, la Cicarlau. Altele pentru Somes la Ulmeni, pe Lapus si chiar pe Tibles.
Sursa: Alexandru Ruja