Romania va atinge la 1 ianuarie tinta de 24% energie regenerabila in consum, mult mai devreme decat este obligata de directivele europene, respectiv 2020, astfel ca ANRE a informat Guvernul si Parlamentul ca trebuie reconsiderate cotele din Planul National de Actiune in Energia Regenerabila (PNAER).
„Reconsiderarea cotelor anuale va avea ca efect maturizarea mecanismelor de piata pentru energia regenerabila, precum si a pretului certificatelor verzi, iar acest lucru va duce la o valoare normala a pretului certificatelor verzi, nu cea maxima cum a fost pana acum”, a declarat azi, 28 noiembrie, la un seminar pe teme energetice, Emil Calota, vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.
PNAER este un document care stabileste, printre altele, cata energie verde este obligata Romania sa aiba in consumul anual total. Potrivit lui Calota, aceasta cota ar trebui sa scada in 2015 de la 15%, cum este stabilit in PNAER, la 13%.
Cea mai mare pondere de energie regenerabila in consumul final de energie la nivel national este reprezentata de energie eoliana, urmata de energia hidroelectrica si de cea fotovoltaica.
Sursa: Mediafax