Ministerul Economiei a anuntat suplimentarea bugetului alocat pentru proiectele care vizeaza folosirea energiei alternative, ecologice. Acestea pot fi sustinute inclusiv de catre administratiile locale si trebuie sa stimuleze folosirea biomasei, resursele hidroenergetice, geotermale, solare sau eoliene, biocombustibilul sau alte surse regenerabile de energie.
Acest segment a beneficiat de o finantare din partea Uniunii Europene, in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), si a avut alocate initial fonduri in valoare de 420 de milioane de lei. Valoarea maxima a finatarii nerambursabile care putea fi acordata pentru un proiect era de 80 de milioane de lei.
Suplimentarea bugetului a fost realizata de catre Comitetul de Monitorizare al POS CCE, in urma numarului mare de proiecte depuse care au obtinut peste 60 de puncte, aceasta fiind limita impusa de Ghidul Solicitantului.
Obiectivele principale ale programului sunt: reducerea dependentei de importurile de resurse de energie primara, diversificarea surselor de producere a energiei, crearea de noi locuri de munca si protectia mediului prin reducerea emisiilor poluante.
Sursa: Gabriela Kuhajda