Exista unele voci care spun ca englezii ar vrea sa se retraga din afacere, in timp ce altele sustin ca preluarea Transgold, fosta Aurul, ar fi pe ultima suta de metri.
Inventar britanic al activelor societatii
Oxus Gold mai are la dispozitie doar doua zile lucratoare ca sa dea cei 16 milioane de lei noi lichidatorului Proinsolv Baia Mare. Dupa data de 23 ianuarie, compania engleza va pierde garantia de 630.000 de dolari, iar uzina baimareana ar urma sa fie din nou scoasa la licitatie.
Ioan Coman, lichidatorul societatii Transgold, a precizat pentru eMaramures.ro ca nu are niciun indiciu ca britanicii ar dori sa se retraga din afacere si crede ca este vorba doar de un zvon fara baze reale care circula prin Baia Mare.
“E vorba totusi de o investitie serioasa care s-a facut pana acum, plus ca nimeni nu plateste inainte de scadenta. Pe 23 e scadenta si eu cred ca vor plati. Zilele acestea s-a facut si un inventar la Transgold. Sunt aici trei sau patru englezi care lucreaza”, a afirmat Coman.
Firma trebuie sa ceara din nou aviz de mediu
Noul proprietar a infiintat recent o firma romaneasca pentru a gestiona problemele uzinei Transgold. Surse neoficiale spun ca prin Romaltyn urmeaza sa fie achizitionate terenurile aferente societatii baimarene si posibil chiar o parte din activele de la exploatarea miniera Aurum, aflata in apropiere.
Seful Garzii Nationale de Mediu, Calin Crisan, a precizat pentru eMaramures.ro ca uzina Transgold va avea nevoie de autorizatii de la A la Z inainte sa isi reinceapa activitatea, desi exista un aviz de functionare pana in 2012.
“Dupa termenul de plata urmeaza o perioada de 60 de zile in care se vor negocia obligatiile de mediu pe care le va avea compania. Garantat ca societatea nu va incepe productia pana cand nu va avea toate autorizatiile reinnoite. Aceasta include, evident, si iazul de decantare de la Bozanta”.
Uzina, umbrita de accidentul ecologic din 2000
Falimentul societatii baimarene Transgold, singura unitate de extractie a aurului prin cianuri din Romania, a fost pus pe seama scandalului international provocat in urma gravului accident ecologic inregistrat la final de ianuarie 2000.
Uzina, pe atunci in proprietatea unei companii australiene si a statului roman, a fost data in judecata de autoritatile maghiare pentru poluarea cu cianuri a raului Tisa, iar la scurta vreme dupa ce instanta din tara vecina a anuntat ca vor trebui platite daune s-a anuntat falimentul.
Ministerului economiei nu i-a fost deloc usor sa vanda Transgoldul. Pana in 23 noiembrie, cand uzina a fost adjudecata englezilor de la Oxus Gold au fost organizate alte doua licitatii. In plus, vanzarea s-a facut cu 13,5% sub pretul de pornire, care era de 5,1 milioane de euro.
Sursa: Larisa Tivadar