Dupa falimentarea SC Transgold, au aparut pe firmament alte doua firme – “Oxus Gold”, din Marea Britanie, si “Kazah Gold”, din Kazahstan, care au decis sa cumpere “Transgold” si “Explorer”, infiintind, cu parti egale, doua filiale – ”Romaltyn Mining” , pentru prelucrarea in sistem industrial a sterilului de flotatie si a concentratelor miniere, si “Romaltyn Exploration”, pentru cercetare si explorare geologica, in vederea cresterii bazei de materii prime.
Proprietarii au spus ca in primul an vor fi investitii de 10 milioane de dolari, iar pe termen lung investitiile vor fi de multe milioane de dolari. Un prim hop l-au avut cand li s-a impus sa aiba o statie independenta de epurare a apei, astfel ca apa care merge in emisar sa fie conforma cu normativele UE, si o instalatie de decianurare.
In august, proprietarii au parut optimisti, insa entuziasmul le-a tot scazut, iar in noiembrie s-au trezit ca ministerul mediului le inchide societatea – care oricum nu functiona – ca urmare a faptului ca Romaltyn a cazut sub incidenta Directivei IPPC (Directiva 96/61/EC privind prevenirea si controlul integrat al poluarii).
Titlu din ziar:
SC Romaltyn Mining – in imposibilitatea de a-si continua activitatea
Revista presei din Baia Mare – 7 noiembrie. Cotidianul Graiul Maramuresului
Sursa: Viorica Parja