Nu mai putin de 15 milioane de lei, atat ar avea nevoie Casa de Cultura a Sindicatelor pentru a fi adusa pe „linia de plutire”. Banii, insa, ia-i de unde nu-s, atata timp cat sindicatele, in patrimoniul carora se afla imobilul, nu au fonduri. In plus, cladirea nu poate intra in administrarea Primariei, pentru ca nu exista o lege in acest sens.
Casa de Cultura are sanse maxime sa ajunga… o epava. Chiar daca se afla in plin centrul municipiului si este o cladire impunatoare si emblematica a orasului, din cauza ca nu a fost renovata de ani buni, risca sa devina un bun public…de nimic. Nici interiorul imobilului nu dispune de conditii, ca atare activitatea artistilor se desfasoara in conditii improprii.
“Sala de balet este foarte mica, nu exista vestiar unde balerinii si dansatorii sa se schimbe, nu mai vorbim de dusuri… La fel, orchestra ar trebui sa aiba o sala mare, antifonata. Magazia de costume este iar o problema, in conditiile in care noi avem costume foarte frumoase si valoroase nu le putem pastra in conditii optime. Lista ar putea continua”, a declarat Iuliana Dancus, directorul Ansamblului National Folcloric Transilvania, care isi desfasoara activitatea in incinta Casei de Cultura a Sindicatelor.
Cea mai mare problema sunt banii. Prin urmare, ar fi necesare cel putin 15 milioane de lei pentru reabilitarea Case de Cultura, bani de care sindicatele nu dispun si nici nu pot fi realizati din incasari. O solutie, in opinia conducerii institutiei de cultura, ar fi trecerea imobilului in patrimoniul Primariei Baia Mare.
“ In opinia mea, singura solutie prin care am putea sa reabilitam aceasta Casa de Cultura ar fi ca ea sa treaca in patrimoniul Primariei si a Consiliului Local. De acolo am putea obtine mult mai multe fonduri decat obtinem momentan de la Consiliul Judetean, care ne da pentru chiria Ansamblului 50 de bani/mp/luna, adica 300 de lei pe luna pentru chiria spatiului de 600 mp.”, a declarat Dumitru Corzan, directorul Casei de Cultura.
De aceeasi opinie au fost si reprezentantii primariei care recunosc stadiul degradant in care se afla in acest moment cladirea si si-au manifestat intentia de a o aministra.
“Noi am mai avut initiative de a prelua administrarea Casei de Cultura, insa fara succes. Acum tot nu vom renunta si credem vom putea administra institutia in asa fel incat sa fie intr-adevar o emblema a orasului. E important acest lucru, intrucat este un bun al tuturor baimarenilor si nu numai”, a conchis Istvan Ludescher, viceprimarul municipiului Baia Mare.
Sursa: Calin Dragomir