România nu vrea să facă prea mulți pași spre relaxare de la 1 iulie, de când UE recomandă statelor să ridice restricțiile în interiorul comunității europene. Potrivit surselor Europei Libere, România nu va deschide granița cu Republica Moldova, începând cu luna viitoare și va rămâne precaută cu toate celelalte state, care se confruntă cu noi creșteri de îmbolnăviri. În schimb, românii își vor putea, totuși, petrece vacanțele oriunde sunt primiți, dar la întoarcere, dacă vin din zone cu risc epidemiologic major, vor fi obligați să stea în carantină. Există și posibilitatea ca România să ajungă pe lista roșie a altor state, mai ales că a depășit media europeană la numărul de infectări la suta de mii de locuitori, ajungând pe locul al treilea pe continent, după Portugalia și Suedia.
În ultimate 24 de ore în Romania au murit încă 10 persoane infectate cu coronavirus și au fost înregistrate alte 460 de cazuri de persoane bolnave de coronavirus
Responsabilii europeni, după mai multe deliberări, au făcut o listă cu 47 de țări din afara UE pentru care ar recomanda deschiderea granițelor de la 1 iulie. Între ele se află Bosnia, Muntenegru, Serbia, la care se adaugă și orașele-state Andorra, Monaco și Vatican. Condițiile deschiderii granițelor pentru un stat pornesc de la faptul că acesta trebuie să aibă un trend stabil descrescător al noilor îmbolnăviri.
Toți cei care călătoresc dinspre Marea Britanie, Italia, Suedia, Spania spre România vor fi obligați, la sosire în țară, să stea în izolare 14 zile.
La fiecare început de săptămână, autoritățile române publică o listă cu statele care ies din zona de risc. Chiar și persoanele aflate în tranzit prin România, adică cele care de pildă ar veni dinspre Suedia și s-ar îndrepta spre Bulgaria, vor trebui să-și petrează două săptămâni în carantină în România.
Deocamdată, România și-a redeschis frontierele pentru 17 state, în prima etapă, iar zilele trecute a mai adăugat încă cinci țări pe listă. Cei care vin dinspre aceste destinații nu vor trebui să stea în carantină. Este vorba despre Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia,Slovenia și Ungaria. De la începutul săptămânii, pe lista țărilor europene cu care se redeschid granițele au intrat Finlanda, Italia, Estonia, Irlanda și teritoriul european al Franței (Franța continentală). Cei care vin din aceste 22 de țări în România nu mai nu mai sunt impuse restricții de izolare sau carantinare.
Statisticile noilor îmbolnăviri nu arată bine și potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Europa înregistrează zilnic câte 20.000 de noi cazuri de coronavirus şi peste 700 de decese.
Cum și unde pot merge românii
În Bulgaria, guvernul a decis prelungirea stării de urgență până la mijlocul lunii iulie, pe fondul creșterii numărului de infectări. În total, au fost infectați în Bulgaria peste 4000 de persoane și au murit 208. Sofia nu a adoptat noi măsuri pentru reintroducerea restricţiilor mai dure, dar a anunțat că se vor menţine interdicţiile de călătorie în Bulgaria din majoritatea ţărilor din afara Uniunii Europene. Românii pot călătorii în Bulgaria, pe baza unei declarații pe proprie răspundere.
Croaţia a reintrodus în această săptămână carantina obligatorie de 14 zile pentru vizitatorii din Bosnia, Kosovo, Macedonia de Nord şi Serbia, în urma înmulţirii cazurilor de infectare cu coronavirus din ultimele zile. Românii își pot însă petrece vacanța pe malul Adriaticii, necondiționat.
Franţa deschide Luvrul pentru turiști începând cu 6 iulie. Autoritățile de la Paris îi sfătuiesc însă pe conaționali să-și petreacă vacanța în țara lor printr-o campanie de proporții: CetetejevisitelaFrance (în această vară vizitez Franţa)
Germania și-a deschis granițele pentru turiștii europeni de la 15 iunie, dar, între timp, chiar în aceste zile, a anunțat o reintroducere a izolării la scară locală care vizează peste 600.000 de persoane, din cauza apariţiei unor focare de contaminare având ca origine cel mai mare abator din Europa, în Renania de Nord Westfalia
Grecia își deschide insulele pentru turiștii europeni de la 1 iulie, odată cu deschiderea frontierele maritime. Oficialii greci vorbesc despre testări aleatorii, dar spaniolii, olandezii, italienii și suedezii vor fi testați obligatoriu.
În Marea Britanie, autoritățile au impus o carantină de 14 zile pentru toţi cei care sosesc din străinătate, inclusiv cetăţenii britanici, pentru a evita pătrunderea de noi cazuri de COVID-19 în ţara cu cel mai mare număr de victime din Europa. Românii care vin din această țară sunt obligați să intre în carntină pentru 14 zile.
Olanda a anunțat că deschide țara pentru toți cetățenii europeni și a dat semne că vrea reciprocitate, inclusiv din partea României.
Italia și-a deschis graițele pentru turiștii europeni, dar românii care vizitează această țară vor fi nevoiți să stea în carantină 14 zile la întoarcere.
Spania redeschide cele mai căutate atracții turistice de la 1 iulie, între ele Sagrada Familia din Barcelona și palatul Alhambra din Granada. Românii care se vor întoarce din Spania vor sta obligatoriu 14 zile în izolare.
Lucrurile s-ar putea complica în perioada următoare, fiindcă numărul noilor cazuri de coronavirus este în creştere în Europa, după cum a avertizat directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Hans Kluge:
„Săptămâna trecută, Europa s-a confruntat cu o creştere a numărului de cazuri pentru prima oară după mai multe luni. 30 de ţări au fost afectate de o creştere a noilor cazuri de coronavirus în cursul ultimelor două săptămâni”. Oficialul Organizației a menționat că în 11 dintre aceste ţări, accelerarea transmiterii a antrenat „o recrudescenţă semnificativă” care, dacă nu este controlată, „va împinge sistemele de sănătate la capătul prăpastiei încă o dată în Europa”.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, regiunea înregistrează zilnic câte 20.000 noi cazuri de coronavirus şi peste 700 de decese.