Alina Mîndricel trăiește în Italia de 20 de ani, iar luna viitoare urmează să primească și cetățenia. „În două săptămâni, cred că o să luăm toți virusul cel nou. Sau aproape toți. Nu cred că scăpam”, crede ea. Locuiește în Pinerolo, Piemonte, unde acum nu există niciun caz confirmat, deși se află la câțiva km de Torino. „Suntem conștienți că ne putem imbolnăvi. Să sperăm că se întâmplă eșalonat. Problema e să nu sufocăm spitalele. Dacă ne îmbolnăvim toți odată, nu reușește niciun sistem național să facă față, nu sunt atât de mulți medici, atât de multe aparate care să susțină plămânii. Acesta este mesajul pe care ni-l transmit autoritățile. Decretul dat de guvern se numește EU STAU ACASĂ. Important e să nu suprasolicităm sistemul medical”.
Ce veți face dacă vă îmbolnăviți?
Sunt îngrijorată, dar am încredere în sistemul medical de aici. Dacă face febră copilul meu, sun pediatrul, în cazul meu – sun medicul de familie. Noi suntem un orășel de 40.000 de locuitori, un orășel destul de mic, dar care are propriul spital. Au montat lângă intrarea în spital un cort gonflabil, o zonă special amenajată, ca să nu intri în spital dacă ai virusul, să nu îi contaminezi pe ceilalți. Te duci, îți iau datele, te întreabă ce simptome ai și îți spun ce să faci: ori stai acasă, ori, dacă e grav, te internează.
Autoritățile au pus la dispoziție și două numere de telefon la care poți suna și vine o echipă medicală să te testeze acasă.
De ce fug românii înapoi în țară? Le e teamă că nu se vor putea trata în Italia?
În Italia, nu te lasă să mori dacă nu ai asigurare. Nu e ca în America. Nu cred că asta e problema. Aici, sănătatea este gratis, dacă lucrezi. Și chiar dacă nu lucrezi, dacă nu ai venituri, în cazul în care ajungi la spital, nu te lasă să mori. Majoritatea românilor care lucrează aici lucrează cu acte în regulă. S-au rărit cazurile de muncă la negru în Italia, în ultimii doi-trei ani. Problema e că 90% dintre românii de aici trăiesc ca români într-o altă țară, în interiorul comunității de români. Nu se simt acasă aici, nu își cumpără case aici. Fug în România pentru că e o situație gravă și vor să se simtă în siguranță, la ei acasă. Unde te simți mai sigur decât acasă la tine? „Acasă” pentru ei înseamnă în România.
Cum funcționează sistemul de sănătate în Italia?
Funcționează perfect. Nu am nimic de zis. În momentul în care am nevoie să mă duc la Urgență sau vreau să îmi fac o vizită medicală sau un control, mă duc. Dacă plătești taxe, ai serviciile medicale garantate. Italienii au un sistem de asigurări foarte bine pus la punct. Angajații beneficiază de facilități medicale suportate de angajator, însă îți poți face și singur asigurare medicală publică la oricare dintre centrele ASL (Azienda Sanitaria Locale), în toate orașele. Dacă vrei să te orientezi către mediul privat, diferențele majore se vor vedea la timpul petrecut în sala de așteptare, însă și costurile sunt puțin mai mari. Aici, nu poți alege doctorul la care să mergi. Te consultă specialistul care e disponibil.
Cât de des vă duceți la medic?
Dacă suntem sănătoși, ne ducem foarte rar. Când încep problemele, dacă ai ceva de făcut, în cel mult o săptămână, ai rezultatele. Ai o durere în partea stângă, te duci la medicul de familie, îți spune ce ai de făcut. Taxa la medic e de 15-20 de euro. Plătești taxa asta și îți faci analizele. E gratis în cazul în care ai un venit sub o anumită limită.
sursă: https://jurnalul.antena3.ro/