Vezi VIDEO
O epidemie hidrica ar putea izbucni in orice moment in Maramures, din cauza apei nepotabile. Paradoxal, problemele apar chiar daca in ultimii ani s-au facut investitii serioase din fonduri europene in sistemele de aductiune cu apa. Oficialii Directiei de Sanatate Publica Maramures (DSP) sustin ca deficientele apar din cauza personalului neinstruit care nu stie sa clorineze apa si sa o mentina in parametrii de potabilitate.
Luna trecuta, Directia de Sanatate Publica Maramures a dat sanctiuni pentru 11 sisteme de apa din mediul rural. Saptamanal sunt luate in vizor insa cate cinci localitati din judet, unde in urma probelor se constata neincadrarea apei in parametrii de potabilitate. In acest context, se trimit avertizari primarilor pentru a se remedia deficientele semnalate. Pe de alta parte, reprezentantii DSP spun ca nu sistemele de apa propriu-zise sunt de vina pentru apa nepotabila, ci personalul neinstruit care gestioneaza aceste instalatii.
„Problema la aceste sisteme nu e de fond in sensul ca sistemul nu e bun sau uzina de apa e incorect facuta, ci faptul ca personalul care e angajat si isi desfasoara activitatea acolo nu stie sa clorineze apa si sa o mentina in parametrii de potabilitate. Nu stapanesc aceste aspecte, cu toate ca noi am trimis unitatilor administrativ-teritoriale informari complete ca ii rugam, ii somam sa isi trimita personalul la instruiri pentru ca este o activitate care trebuie sa se desfasoare continuu, constant si corect”, a informat directorul adjunct al DSP Maramures, Carmen Sima.
Aspectele semnalate au starnit indignarea si in randul autoritatilor judetene care au aratat ca e anormal ca dupa investitii importante in adunctiunile de apa, sa existe in orice moment riscul de imbolnavire din cauza apei nepotabile.
„Vreau sa facem niste activitati pe zona, cu primarii. De la Cel de Sus avem speranta ca nu se va intampla ceva cu noi. Si macar sa avem constiinta impacata ca ne-am intalnit cu ei. E cunoscuta problema im cateva localitati unde primarii spun ca are cineva ceva cu ei. Nu cred ca acesta e modul de abordare a lucrurilor, mai ales ca acolo au fost investitii, au fost lucrari pe bani europeni. Si cred ca asigurarea personalului e obligativitatea administratiei, nu sa constate ca se dau amenzi de 20.000 de lei, de 40.000 de lei, pe urma le contestam in instanta si ramanem tot cu aceeasi problema. E un lucru grav ca nu se intelege, s-a facut la nivel de judet aproape in fiecare localitate o investitie pe aductiune de apa”, a accentuat prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
Printre localitatile date ca exemplu negativ in privinta aprovizionarii cu apa se numara comunele Calinesti, Asuaju de Sus, dar si statiunea Ocna Sugatag, acolo unde periodic se intrerupe furnizarea apei. Autoritatile spun ca in astfel de conditii nu e exclusa aparitia in orice moment a unei epidemii hidrice. Numarul bolilor transmise prin apa este mare, anual, in intreaga lume, imbolnavindu-se peste 500 de milioane de oameni.
Sursa: Camelia Tocaci