Vezi VIDEO
Boala provocata de virusul Ebola a creat agitatie in intreaga lume, dupa ce peste 1.000 de morti au fost inregistrate la nivel mondial de la declansarea epidemiei. Medicii maramureseni arata ca boala este foarte periculoasa, in conditiile in care nu exista un tratament specific etiologic pentru aceasta, ci doar pentru simptomele care apar la pacienti. Tocmai de aceea, boala prezinta o rata de deces foarte mare, cuprinsa intre 50 si 90%.
Medicii sustin ca aparitia acestei boli a fost cauzata de circulatia tot mai frecventa a populatiei in tarile tropicale, in special in zonele endemice pentru infectia cu virusul Ebola. Boala nu se transmite la fel de usor ca o gripa sau o raceala, dar poate fi luata prin contact direct cu fluidele unui bolnav infectat cu virusul Ebola.
„Boala prin virusul Ebola se transmite prin contact direct cu fluidele bolnavului sau a cadavrelor infectate cu virusul Ebola. Secretiile prin care se poate transmite sunt saliva, urina, sangele. Important este ca nu se transmite pe cale aerogena, deci nu se transmite prin aerosoli sau prin aer, cum se transmite gripa de exemplu, ci numai prin contact direct cu aceste secretii ale bolnavilor care au fost infectati cu virusul Ebola”, a explicat Doina Harlisca, medic primar la Spitalul de Boli Infectioase si Psihiatrie din Baia Mare.
Specialistii arata ca boala are o incubatie cuprinsa intre doua si 21 de zile, timp in care pot aparea simptome precum febra, dureri de cap sau slabiciuni musculare. Daca nu este administrat tratamentul simptomatic in primele zile, pacientul poate prezenta complicatii care, in multe cazuri, duc la deces.
“Este o boala febrila acuta, cu febra mare, cu dureri de cap, cu slabiciuni musculare, cu transpiratii, dureri in gat si de cap, dupa care in urmatoarele zile boala se complica, apare diaree, apar varsaturi, apar scaune mucoase, hemoragice, apar diverse eruptii tegumentare, iar ulterior apar complicatiile bolii, care sunt foarte grave”, a mai aratat medicul Doina Harlisca.
In cazul in care o persoana se prezinta cu simptomele acestei boli la intoarcerea dintr-o tara tropicala se recurge la izolarea acesteia in spital, dupa care pacientului i se recolteaza secretii patologice pentru confirmarea sau infirmarea bolii. Medicii maramureseni arata ca la nivelul de alerta mondial, in cazul in care in Baia Mare ar aparea un astfel de caz, pacientul ar fi trimis la Institutul „Matei Bals” din Bucuresti pentru investigatii suplimentare.
Dupa stabilirea diagnosticului etiologic, in cazul in care se confirma infectia cu Ebola, pacientului i se administreaza tratament simptomatic pentru ameliorarea starii acestuia. Cu toate astea, de multe ori Ebola duce la moarte, aceasta boala avand o rata de deces cuprinsa intre 50 si 90%.
Sursa: Gabriela Kuhajda