Epidemia de febra hemoragica generata in mare parte de virusul Ebola a provocat moartea a 337 de persoane in trei tari din Africa de Vest de la inceputul anului, cu o crestere de 60 la suta in 15 zile, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Potrivit OMS, cele trei tari vizate – Guineea, Liberia si Sierra Leone – totalizeaza de la inceputul anului 528 de cazuri de febra hemoragica, dintre care 364 au fost confirmate de analize ca fiind produse de virusul Ebola. Din cele 528 de cazuri cumulate, 337 au fost mortale.
Bilantul comunicat miercuri nu arata totusi o „noua crestere masiva” de febra, a anuntat o purtatoare de cuvant a OMS, explicand ca „noi cazuri sunt identificate in mod regulat” in cele trei tari.
Cresterea cazurilor semnalate miercuri se explica prin reclasificarea lor, trecand de la categoria „probabil” la „posibil” sau „confirmat”. Aceste cifre trebuie considerate ca fiind „provizorii”, insista OMS.
Descoperit in 1976 in actuala Republica Democratica Congo (fostul Zair), virusul Ebola este foarte contagios si mortal in 25 pana la 90 la suta din cazuri, potrivit OMS. El se transmite la om de la animale salbatice si se propaga ulterior de la om la om. Nu exista vaccin omologat impotriva febrei Ebola, care se manifesta prin hemoragie, voma si diaree.
Au fost incercate mai multe vaccinuri, dar niciunul nu este disponibil pentru folosire clinica. In plus, nu exista niciun tratament specific, iar medicamentele sunt in curs de evaluare.
Sansele de supravietuire cresc pentru bolnavii care sunt hidratati. Persoanele afectate raman contagioase cat timp virusul este prezent in sangele sau secretiile lor, potrivit OMS.
Guineea, unde epidemia s-a declansat inainte de a ajunge in tarile vecine, este cea mai afectata de febra hemoragica, inregistrand 264 de morti din 398 de cazuri. Din cele 398 de cazuri, 254 au fost confirmate ca fiind generate de virusul Ebola. Autoritatile din Guineea, MSF si OMS au anuntat in urma cu cateva luni cazuri de vindecare a bolnavilor de Ebola.
Sursa: Mediafax