Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Claudiu Pop, arată, în Pastorala sa de Paşti, că Învierea lui Hristos reprezintă evenimentul central al credinţei creştine şi care defineşte identitatea creştină.
„Iubiţi fraţi şi surori în Cristos, Învierea Domnului este evenimentul central al credinţei noastre, care ne defineşte identitatea creştină. Încă din zorii existenţei Bisericii, vestirea Evangheliei îşi avea punctul de forţă în Învierea lui Cristos, aşa cum observăm în prima predică rostită de Sfântul Apostol Petru: „Dumnezeu L-a înviat pe Acest Isus, Căruia noi toţi Îi suntem martori” (Fap 2,32). Prin urmare, parafrazându-l pe Tertulian, putem spune că suntem creştini deoarece credem în Înviere: în Învierea lui Isus, care este şi izvorul învierii noastre. Dacă am renunţa la acest adevăr de credinţă, întreaga învăţătură creştină despre mântuire s-ar dezintegra, iar Isus ar rămâne pentru noi doar un model admirabil de umanitate şi de moralitate. Isus este mai mult decât atât! În conştiinţa apostolilor şi a primilor creştini, Isus este Fiul lui Dumnezeu întrupat, care a pătimit pentru răscumpărarea noastră din robia păcatului, care şi-a jertfit viaţa murind pe Cruce şi, înviind din morţi, a învins moartea, dăruindu-ne nouă, tuturor celor care Îl urmăm, Viaţa cea veşnică”, se arată în Pastorala sa.
De asemenea, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla vorbeşte despre importanţa Sărbătorii Învierii şi despre cum aceasta marchează viaţa credincioşilor.
„De la cea mai fragedă vârstă, suntem obişnuiţi să trăim acest moment împreună cu familiile noastre, cu comunitatea căreia îi aparţinem şi să-l celebrăm într-un mod cu totul aparte, care cuprinde toate aspectele vieţii noastre: suntem îmbrăcaţi „de sărbătoare” pentru acest eveniment solemn, pregătindu-ne în acelaşi timp şi haina sufletească, printr-o perioadă de rugăciune mai intensă, prin post, printr-o spovadă mai atent făcută. Timpul dedicat acestei sărbători este, de asemenea, unul deosebit. În anumite zone ale ţării, oamenii se trezesc dimineaţa devreme pentru slujba Învierii. În alte părţi, ei merg la biserică noaptea târziu. Cu toţii avem lumânări aprinse în mâini, manifestând astfel în mod simbolic lumina care se reaprinde sau se înteţeşte în sufletele noastre. Toate aceste elemente exterioare ne aduc aminte de importanţa Sărbătorii Învierii şi de felul în care ea marchează viaţa noastră, în întregul ei. Şi chiar dacă astăzi nu toată lumea se manifestă aşa cum se obişnuia acum 30 sau 50 de ani, aceasta nu schimbă cu nimic esenţialul Învierii. Învelişul auriu sau argintiu, frumos împodobit, al Evangheliarului, care este scos la Intratul mic în văzul credincioşilor, este menit să indice tuturor faptul că ceva important se întâmplă în această procesiune, însă, dacă acest ornament al Evangheliei ar dispărea, dintr-un motiv sau altul, nimic nu s-ar pierde din importanţa Cărţii sfinte”, spune episcopul Claudiu Pop.
În context, el se referă şi la faptul că Episcopia de Cluj-Gherla, pe care o păstoreşte, împlineşte 170 de ani de existenţă.
„Iubiţi credincioşi, noi suntem membrii Familiei lui Dumnezeu, în care am fost învredniciţi să intrăm prin dragostea nesfârşită a Tatălui ceresc, prin jertfa şi Învierea Fiului, conlucrând cu harul Spiritului Sfânt. În cadrul acestei Familii universale, a Bisericii Catolice, Dumnezeu s-a îngrijit de-a lungul timpului de Episcopia de Cluj-Gherla, care împlineşte 170 de ani de existenţă. Instituită canonic de Papa Pius al IX-lea în cadrul noii Mitropolii Greco-Catolice de Alba Iulia şi Făgăraş, prin Bula Ad Apostolicam Sedem din 26 noiembrie 1853, Episcopia noastră şi-a desfăşurat misiunea cu fidelitate şi zel apostolic, dând o mărturie credibilă despre Cristos cel Înviat şi despre importanţa comuniunii cu Sfântul Scaun Apostolic al Romei. Pentru toate acestea, pentru darurile primite şi realizările spirituale şi culturale, precum şi pentru sprijinul Providenţei în încercări, trebuie să Îi mulţumim Domnului, rugându-L totodată să ne întărească şi să ne călăuzească în continuare paşii pe drumul credinţei şi al slujirii”, arată prelatul clujean.
De asemenea, aminteşte de pandemie şi de războiul din Ucraina.
„Iubiţi credincioşi, astăzi, pe lângă încercările interioare, personale, amplificate de perioada extrem de dificilă a pandemiei, cu toţii simţim angoasa provocată de teribilul război din Ucraina, care, la puţini kilometri de noi, readuce în actualitate moartea şi suferinţa. În încercările noastre, glasul Îngerului Învierii răsună din nou: „Nu vă temeţi!”. Isus ne încurajează: „Pace vouă”, „Bucuraţi-vă”, „Eu sunt cu voi în fiecare clipă!”. Ce înseamnă aceste cuvinte? Înseamnă cumva că trebuie să ne prefacem că nu există război sau să închidem ochii pentru a nu-l vedea? Înseamnă oare că nu mai există boala, suferinţa sau moartea în viaţa noastră sau a celor dragi? Nici vorbă! Înseamnă, în schimb, că nimic din toate acestea nu ne poate despărţi de dragostea lui Cristos. Înseamnă că şi dacă am fi atinşi de aripa morţii, Isus ne aşteaptă chiar acolo, în acea clipă de singurătate extremă, pentru a ne spune şi nouă „nu te teme” şi a ne conduce înspre Viaţa veşnică”, menţionează episcopul Claudiu Pop în Pastorala sa de Paşti.