Inca putin mai este pana in ziua alegerilor locale de la 1 iunie, iar batalia intre partide si candidati s-a incins incat m-am gandit ca s-a transmis si vremii de afara, pentru ca in toata Romania s-au inregistrat excese termice pentru aceasta perioada a anului. Cum ”epopeea” candidatilor la Primaria Baia Mare trebuia sa aiba o continuare, revin pe ultima suta de metri cu prezentarea candidatilor la functia de presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Maramures, de care, surprinzator, alegatorii nu sunt prea interesati. In ultimele zile am auzit foarte multa lume intrebandu-se cu cine sa voteze la Primaria Baia Mare, dar nimeni din jur nu si-a pus problema pe cine ar trebui sa puna stampila la sefia CJ, spre deziluzia mea, tinand cont ca este pentru prima data cand maramuresenii pot sa aleaga in mod direct omul care sa conduca judetul in urmatorii 4 ani. Intr-un fel este surprinzator dezinteresul manifestat de alegatori, mai ales ca presedintele forului administrativ este un fel de primar multiplicat cu 76, cate localitati are Maramuresul, si care are in varful pixului destinele intregii comunitati, adica aproximativ 500.000 de locuitori ai judetului.
Posibilitatea exercitarii in premiera a votului uninominal in Romania, prin alegerea fara intermediari a presedintelui consiliului judetean, nu i-a responsabilizat foarte mult pe maramureseni, care s-au concentrat pe luptele mai mici, dar mai apropiate de ei, dintre candidatii la primarii. Totusi, candidatii la sefia CJ nu au trecut neobservati pentru ca fiecare s-a lipit de primarii partidului pentru care candideaza ori de liderii organizatiilor locale, asta ca sa nu fie priviti ca turisti la intrunirile electorale organizate prin teritoriu.
Campania electorala la Consiliul Judetean s-a dus, totusi, pana in strafundul Maramuresului, pentru ca afise electorale cu fetele surazatoare ale candidatilor au putut fi vazute chiar si in catune indepartate, in care se poate ajunge doar cu 4×4 ori caruta daca nu ploua. Vorba dulce departe ajunge, deci … chiar si in lipsa candidatilor, care au preferat sa nu se indeparteze prea mult de asflat ca sa nu isi auda prea multe reprosuri de la alegatorii din zonele subdezvoltate.
Daca pentru alegatori interesul fata de viitoarea presedintie a CJ nu a fost prea mare, politicienii s-au imbrancit care sa ajunga la borcanul cu miere. Astfel, s-au depus 15 candidaturi, dintre care una apartine vicepresedintelui in functie al CJ, alta unui fost presedinte al forului, trei sunt din partea deputatilor actuali, cate una a unui fost parlamentar, respectiv a unui fost prefect, iar lista poate continua.
Dintre cei 15 ”magnifici”, doar trei conteaza in opinia mea: Calin Matei – candidatul PSD, Pamfil Bercean – PNL si Mircea Man – PD-L (ordinea este aleatorie). Ei vor fi in ”pachetul de inaintare”, cum s-ar spune la rugby.
Aici ma vad obligata sa subliniez ca nu intentionez sa transmit niciun mesaj subliminal care sa aiba legatura cu trecutul de jucator de rugby al candidatului social-democratilor, dar chiar am impresia ca lupta de la CJ se aseamana cu un meci de rugby, pentru ca in incercarea de a castiga puncte in teritoriu jucatorii politici nu s-au sfiit sa paseze acuze dure spre adversari, sa ii mai calce din cand in cand pe bataturi, sa isi placheze concurentii si sa incerce sa cucereasca cat mai mult din terenul contracandidatilor.
Miza este cu adevarat mare, pentru ca persoana care va iesi invingatoare primeste ca trofeu cheia de la visteria Maramuresului, la care se adauga si formula pentru obtinerea de fonduri europene, adica sume imense de bani. Iata de ce interesul pentru meciul de la CJ este mai important pentru politicieni decat pentru alegatori.
Candidatii la functia de presedinte al Consiliului Judetean Maramures (persoanele nu sunt prezentate in ordinea numerelor de pe tricou, ci in cea de pe buletinele de vot)
1. Gavril Lazar – PRM – Data nasterii: 10.06.1953, Varsta: 54, Localitatea de nastere: Boiu Mare, judetul Maramures
In mod normal, nu ar trebui sa imi irosesc timpul scriind despre un partid si un candidat care nu conteaza in aceasta batalie. Imi rapesc, totusi, cateva secunde in dreptul PRM pentru ca formatiunea condusa de Vadim inca activeaza in Parlamentul Romaniei, fapt ce ne obliga sa spunem cateva lucruri despre candidatul partidului la postul de sef al CJ Maramures.
Prin urmare, semnalez ca Vasile Lazar, presedinte al PRM Maramures, a candidat mai degraba printr-o conjunctura, deloc favorabila. Dupa ce deputata si interpreta de muzica populara Angela Buciu a iesit din carti, liderii de la centru ai partidului au fost nevoiti sa gaseasca un alt candidat. Cum nu puteau sa puna pe vreunul dintre ”secretarii” care isi petrec ziua incingand atmosfera politica dintre ei si cu ajutorul gradelor de prin tarii, l-au manat in lupta pe Gavril Lazar. Acesta, pion de nadejde pe tabla de sah, s-a conformat, pentru ca oricum nu avea ceva mai bun de facut.
2. Calin Matei – PSD – Data nasterii: 7.04.1966, Varsta: 42, Localitatea de nastere: Baia Mare, judetul Maramures
Social-democratul Calin Matei a pornit foarte hotarat in lupta si, cu tupeul care il caracterizeaza, pare convins ca o sa si castige. Ataca verbal, spumega uneori de furie, se agita – fiind cel mai impulsiv dintre candidati. De multe ori imaginea sa e cea a unui vulcan gata sa erupa. Calin Matei are ambitia sa iasa victorios in aceasta confruntare electorala poate si pentru ca, desi a facut parte din toate consiliile judetene din istoria postdecembrista a Maramuresului, nu a reusit niciodata sa obtina un mandat intreg la sefia CJ deoarece negocierile pe posturi intre partide au dezavantajat in ultimele doua legislaturi partidul din care face parte.
PSD a atacat Consiliul Judetean Maramures cu un candidat care promite ca ”Se intoarce” – dupa cum ii suna sloganul de campanie. Calin Matei incearca astfel sa aduca aminte maramuresenilor ca a mai fost candva in functia de presedinte, dar acest lucru s-a intamplat de prea multa vreme ca sa mai stie si altcineva decat batranii functionari ai institutiei. Prin urmare, nu il ajuta, dar nici nu il incurca. Personal, sloganul imi starneste o senzatie ambigua, ceva intre replica ”I’ll be back“ (“Mă voi întoarce”) din filmul Terminator si cantecelul de iarna ”Santa Claus is coming to town” (Mos Craciun vine in oras”), probabil si pentru ca lui Matei nu ii lipseste deloc duritatea eroului din Terminator, avand la activ numeroase iesiri agresive in plenul CJ si chiar replici ce depasesc statutul unui ales, dar ascunde aceste puseuri extreme sub haina rosie de Mos Craciun a social-democratiei.
3. Severica Covaciu – PC – Data nasterii: 30.07.1962, Varsta: 45, Localitatea de nastere: Ulmeni, judetul Maramures
Singura femeie candidata la sefia Consiliului Judetean Maramures este un om de afaceri destul de aprig, care a recunoscut ca s-a inhamat la greu cand a intrat in politica. Ca nu are niciun fel de sanse este limpede ca apa Ozanei cea frumos curgatoare pe vremea lui Ion Creanga. Asta nu neaparat pentru ca e femeie, ci mai degraba pentru ca Partidul Conservator, pe care-l reprezinta, nu are suficienta priza in Maramures.
4. Pamfil Bercean – PNL – Data nasterii: 11.11.1952, Varsta: 55, Localitatea de nastere: Jibou, judetul Salaj
Cu putin timp inainte de alegeri, Pamfil Bercean a facut un viraj de 360 de grade, intorcandu-se in PNL, partid pe care l-a parasit cu ceva vreme in urma in favoarea PD-L (unde a avut functia de prim-vicepresedinte). Miscarea a fost facuta brusc tocmai in pragul campaniei electorale pentru ca democrat-liberalii au refuzat sa-l propulseze pe Pamfil Bercean spre functia de presedinte al CJ, preferand sa mearga pe mana deputatului Mircea Man, presedintele filialei Maramures a partidului. Pentru Pamfil Bercean, obisnuit atat de mult cu biroul sau de vicepresedinte CJ, pe care il ocupa de 12 ani neintrerupti, aceasta a fost o lovitura sub centura interpretata probabil ca o tentativa de indepartare a sa din Palatul Administrativ si tragere pe linie moarta.
Acum, Pamfil Bercean, din postura de candidat al PNL, vrea cu siguranta sa demonstreze fostilor colegi de partid ca s-au inselat in ce-l priveste. Pentru a-si atinge tinta mizeaza pe ajutorul primarilor pe care si i-a indatorat cu bani de la buget, oferindu-le protectia sa financiara la repartizarea sumelor din visteria Maramuresului. Sprijinul pe care conteaza nu este insa deloc sigur pentru ca, asa cum si el si-a schimbat optiunile politice dupa o discutie cu un prieten – dupa cum a explicat trecerea sa de la PD-L la PNL -, tot asa si primarii s-ar putea sa ii promita una si sa faca alta, mai ales ca este in competitie cu alti doi maestri ai negocierilor de culise – Man si Matei. Prin urmare, situatia in care se gaseste candidatul PNL nu este tocmai usoara, mai ales ca nici nu a putut demonta convingator pe parcursul campaniei electorale multe dintre acuzele care i-au fost aduse de principalii contracandidati referitoare la realizarile administratiei judetene din ultimii ani.
Administratia care acum isi incheie mandatul nu poate sa bifeze prea multe succese, pentru ca pe durata celor patru ani scursi de la precedentele alegeri nu s-a reusit demararea niciunui proiect cu adevarat important. S-a vorbit doar mult, s-au facut proiecte, s-au obtinut promisiuni, dar mega-finantarile nu au sosit. Drumul rapid spre Vaja, despre care s-a pomenit cu insistenta in ultimii ani, a ramas tot pe hartie, Drumul Nordului a fost retras se pare de pe lista de prioritati, iar singura realizare mai notabila a fost transformarea aeroportului din Baia Mare in unul international. Maramuresenii sunt mai putin captivati de aceasta reusita pentru ca numarul celor care circula cu avionul raportat la al celor care folosesc masina este nesemnificativ, prin urmare s-ar putea ca la numaratoare lui Pamfil Bercean sa-i zboare multe voturi printre degete.
5. Istvan Bonis – UDMR – Data nasterii: 1.05.1951, Varsta: 57, Localitatea de nastere: Baia Sprie, judetul Maramures
Reprezentantii UDMR au tot analizat daca sa isi lanseze ori ba un candidat in cursa pentru presedintia Consiliului Judetean Maramures, iar, in final, au zis ca nu au ce pierde, ba chiar isi pot intari pozitia la alegerea vicepresedintilor forului. Chiar daca nu are nicio sansa sa castige sefia CJ, deputatul maramuresean Istvan Bonis a putut macar sa fluture steagul partidului prin judet, incercand sa mai scada din entuziasmul celor de la PCM (Partidul Civic Maghiar).
Istvan Bonis si ceilalti candidati ai maghiarimii s-au adresat numai tangential electoratului vorbitor doar de limba romana, preferand sa-si raspandeasca mesajul in cercul restrans al comunitatii lor etnice cu toate ca postul de presedinte al Consiliului Judetean e unul de larga reprezentare, pentru cei aproximativ 500.000 de maramureseni.
6. Mircea Man – PD-L – Data nasterii: 26.11.1962, Varsta: 45, Localitatea de nastere: Rohia, judetul Maramures
Deputatul PD-L Mircea Man, care detine si functia de presedinte al organizatiei judetene a partidului, si-a cam rupt pingelele in campania asta electorala, pentru ca a batut Maramuresul in lung si lat, stimulat probabil si de declaratiile sefilor de la centru care au anuntat ca vor dizolva filiala locala si vor pune un alt sef daca nu se vor obtine rezultate bune la alegerile din 1 iunie 2008. Alergatura nu i-a fost chiar la indemana parlamentarului, care in ultima perioada s-a obisnuit cu viata calma din Camera Deputatilor, intrerupta doar de vreo partida de tenis ori un turneu prin strainatate.
Frica e, totusi, buna la ceva, astfel incat in momentul in care a simtit ca risca sa-si iasa din mana si ca nici macar de un bluff s-ar putea sa nu-i mearga, a luat la pas satele Maramuresului. Nu stim cat de mult isi doreste el postul de presedinte al CJ, dar sigur s-a gandit ca nu-i strica baile de multime, macar in speranta ca la toamna sa isi regaseasca prietenii din Parlament.
Deputatul nu este insa la prima confruntare directa si personala cu electoratul, pentru ca mai are la activ trei candidaturi pentru postul de primar al municipului Baia Mare. Bataliile anterioare din resedinta judetului nu i-au fost favorabile, pentru ca de fiecare data a pierdut pariul in fata lui Anghel. Avantajul de acum al lui Mircea Man este ca face parte dintr-un partid puternic, aflat pe val, sub carma marinarului Traian Basescu, prin urmare votul direct pe care il va obtine pentru sefia CJ Maramures va fi intr-o proportie destul de mare unul strict politic.
7. Stefan Buciuta – UUR – Data nasterii: 23.10.1944, Varsta: 63, Localitatea de nastere: Poienile de Sub Munte, judetul Maramures
Foarte probabil ca deputatul ucrainenilor sa fi considerat ca depunerea candidaturii la sefia CJ Maramures este o obligatie de serviciu dupa ce si-a vazut majoritatea colegilor parlamentari facand acelasi lucru. O alta explicatie nu prea vad, pentru ca, desi minoritatea ucraineana din Maramures este cea mai numeroasa din Romania, voturile acesteia nu ii ajung decat, eventual, pentru un loc de consilier.
Oricum, asa cum nu i-am auzit glasciorul in Camera Deputatilor in cei mai aproximativ trei ani de cand face parte din for, asa nu am auzit nimic despre proiectele pe care le propune pentru Maramures in toata campania electorala. D-le Buciuta, nu sunt turca sa nu pricep, dar cred ca inainte trebuie sa deschideti dvs. gura, ca sa va aud!
8. Sabau Ioan – PPPS – Data nasterii: 6.02.1950, Varsta: 58, Localitatea de nastere: Baia Mare, judetul Maramures
Am auzit frecvent de Ovidiu Sabau, fostul fotbalist al nationalei, de Nicolae Sabau, primarul si rapsodul comunei Cicarlau, dar de Ioan Sabau nu am auzit pana in momentul in care a trebuit sa intocmesc lista candidatilor la sefia CJ Maramures. Singura referinta pe care o am despre el pana acum e aceea ca are calitatea de subinginer in constructii si ca se regaseste pe lista responsabililor tehnici cu executia.
9. Emil Ambrus – PNG – Data nasterii: 22.10.1960, Varsta: 47, Localitatea de nastere: Borsa, judetul Cluj
Copia nereusita a lui Gigi Becali in Maramures, Emil Ambrus nu face decat sa repete o placa pe care posturile nationale de televiziune au difuzat-o la nesfarsit ca sa isi faca rating-ul mai mare. Nu zic ca ”slagarele” lui Jiji” nu au fani in Maramures, dovada fiind scorul electoral destul de bunicel pe care PNG-ul l-a scos in zona la alegerile europarlamentare din toamna anului trecut, dar parca suna mai bine in Bucuresti.
Candidatul PNG la functia de presedinte al Consiliului Judetean Maramures a tot repetat la al treilea cuvant sintagma ”hoti si nesimtiti” si a crezut ca aceasta ii va fi suficienta sa stranga voturi. Din pacate, nu a avut suport verde decat pe afisele electorale, pentru ca ”verzisorii” au ramas in mana sefului sau de partid si a procurorilor DNA care au pus mana pe valiza la Cluj. Prin urmare, alegerile locale vor trece pe langa Emil Ambrus ca trenul prin gara.
10. Liviu Bechis – PIN – Data nasterii: 26.06.1957, Varsta: 50, Localitatea de nastere: Grosii Tiblesului, judetul Maramures
”Mandrie si prejudecata”, cam asta e titlul care imi vine in minte cand ii rostesc numele lui Liviu Bechis. A condus la un moment dat destinele PSD Maramures, a fost prefect al judetului, dar toata puterea i s-a scurs printre degete, dovedindu-i lui si altora cat de efemer este succesul si cat de perfida e uneori viata. In amintirea vremurilor glorioase, cand forta era cu el, Liviu Bechis s-a asezat acum sub semnul ursului – simbolul electoral al PIN – poate macar asa, simbolic, sa simta ca e din nou in putere, caci la putere greu de crezut sa mai ajunga vreodata . Spre deosebire de alti politicieni, in cazul lui Bechis marirea si caderea s-au produs brusc, astfel incat acesta s-a vazut nevoit sa candideze in numele unui partid minuscul, care numara in judet aproape cat o filiala de cartier a PSD-ului.
11. Luca Stefanoiu – PAS – Data nasterii: 16.10.1949, Varsta: 58, Localitatea de nastere: Ceauru, judetul Gorj
Fostul deputat PRM si apoi PSD s-a inscris pe lista candidatilor, probabil cuprins de nostalgia vremurilor in care lumea trecea pe langa el si il saluta politicos datorita functiei sale. Totusi, Luca Stefanioiu nu a avut curajul sa scoata capul prea mult la lumina si nici sa isi faca prea multa campanie, cel putin in Baia Mare si Baia Sprie, pentru ca si dupa cei sase ani scursi de la accidentarea mortala a unui copil de 5 ani lumea nu a uitat scuza penibila cu alcoolemia pusa pe seama”merelor verzi”.
Parlamentarul s-a gandit probabil ca daca magistratii l-au condamnat cu suspendare, si alegatorii vor fi intelegatori. Totusi, Luca Stefanoiu nu s-a simtit prea confortabil la intalnirile cu electoratul, astfel incat nu a facut prea mare tam-tam pe seama revenirii lui in politica. Nici nu avea cum, mai ales ca doar cu putine zile inainte de inceperea campaniei electorale s-au implinit sase ani de cand l-a accidentat mortal pe Denis, un baietel care se juca linistit in fata blocului sau din Baia Sprie. Mai grav a fost ca deputatul a fugit de la locul accidentului, venind mai tarziu la politie, unde i s-a determinat o alcoolemie de 0,4 la mie.
Atunci, Luca Stefanoiu a explicat ca a mancat mere, iar concentratia de alcool gasita in sange i-a fost provocata de fermentatia acestora, scuza care nu a facut decat sa alimenteze si mai mult valul de antipatie fata de el, care nu s-a risipt nici acum, tinand cont ca au existat numeroase comentarii critice la adresa revenirii lui in prim-plan.
12. Eugen Crasneanu – UPSSU – Data nasterii: 14.07.1957, Varsta: 50, Localitatea de nastere: Bicaz, judetul Maramures
In loc de UPSSU… era mai potrivit un Uiuiuiu!!!!, care sa atraga atentia alegatorilor. Sunt absolut convinsa ca pentru marea masa numele Eugen Crasneanu nu spune absolut nimic. Dar asta nu e o vina pentru alegatorii maramureseni care vor ajunge cu cititul buletinului de vot pana in dreptul numelui acestuia. Candidatul Uniunii Pensionarilor, pe vremea cand era mai tanar, era un activ membru al Partidului Democrat, ba chiar a fost presedinte al organizatiei municipale si apoi vicepresedinte la judet al democratilor. Pe atunci, PD-ul era condus de Petre Roman, care, odata cu Crasneanu, a schimbat prefixul si a trecut in liga a treia – ca varsta, si, implicit, s-a gandit sa faca o formatiune pentru categoria 50+.
Eugen Crasneanu a fost chiar si consilier local in mandatul 2000-2004, pe cand era director la fostul BTT (Birou de Turism si Tineret) Maramures, in al carui sediu isi are acum casa organizatia judeteana a PD-L, adica pe bulevardul Traian din Baia Mare. De altfel, chiar posibilitatea unei confruntari politice cu fostii sai colegi de partid, si ma refer aici la Mircea Man, l-a ambitionat pe Crasneanu sa candideze. El a recunoscut ca nu are bani suficienti pentru o campanie, dar a mizat pe faptul ca le cunoaste slabiciunile adversarilor democrati.
Eugen Crasneanu a declarat senin ca va intra in competitia pentru presedintia Consiliului Judetean Maramures fara sa-i fie deloc teama de lupta electorala, mai ales ca se va ”bate” cu fosti colegi din PD, carora le cunoaste calitatile si defectele.
13. Gheorghe Siman – PNTCD – Data nasterii: 23.05.1948, Varsta: 60, Localitatea de nastere: Sighetu Marmatiei, judetul Maramures
Liderul PNTCD Maramures crede in doctrina inaintasilor taranisti si nu vrea sa lase jos steagul luptei nici in ruptul capului. Din pacate pentru el, razboiul l-a pierdut inainte sa-l inceapa, pentru ca liderii pe care i-a avut PNTCD prin 2000, cand a ajuns la putere, in frunte cu fostul presedinte Emil Constantinescu, au reusit sa distruga tot ce mai ramasese din partidul ce a facut istorie pe vremuri.
14. Vasile Tatar Ciocotisan – PVR – Data nasterii: 7.08.1968, Varsta: 39, Localitatea de nastere: Baia Mare, judetul Maramures
Povestea candidatului verzilor este inedita. In momentul depunerii listelor de candidaturi, Biroul Electoral Judetean (BEJ) Maramures a surprins similitudinea de nume dintre candidatul Partidului Verde din Romania la presedintia CJ Maramures si a candidatului aceluiasi partid la Primaria Baia Mare, amandoi fiind Vasile Tatar. Noroc ca unul mai avea si numele Ciocotisan. Coincidenta de nume nu este intamplatoare, pentru ca pe cei doi Vasile Tatar ii leaga, pe langa ideile politice, si o femeie pe care amandoi o iubesc: unul ca sot, altul ca tata.
Mai precis, Vasile Tatar Ciocotisan este ginerele candidatului verzilor la Primaria Baia Mare si a fost convins sa candideze la functia de administrator al Maramuresului chiar de acesta. Vasile Tatar ”socrul” spunea ca nu i-a fost foarte dificil, pentru ca si Vasile Tatar ”ginerele” este un ecologist convins si chiar are o afacere bazata pe sursele alternative de energie. Asa a ajuns sa se inregistreze o premiera in istoria electorala recenta a Maramuresului, cand socru si ginere lupta in familie sa isi adjudece conducerea judetului si a resedintei Baia Mare.
15. Sandor Nicolae – PNDC – Data nasterii: 3.12.1964, Varsta: 43, Localitatea de nastere: Farcasa, judetul Maramures
Nu am nimic de zis. Nici macar Google nu stie de el.
Apropo! Asta e analiza mea, deci scriu ce cred in ea. Oricine are ceva de zis poate sa o faca trimitand comentarii.
Citeste si:
Campania electorala a trecut ca gasca prin apa Sasarului – episodul I: Candidatii la Primaria Baia Mare
27 mai 2008
Sursa: Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult