Vezi VIDEO
Scandalul aprobarii primite de Romaltyn de la Primaria Baia Mare, prin care i se faciliteaza modalitatea de extragare prin cianuare a aurului din deseurile miniere, s-a completat si cu o acuzatie de fals. Dupa ce consilierul local Dumitru Matei a facut public faptul ca respectiva autorizatie a fost semnata tocmai de actualul primar interimar Istvan Ludescher si ca pe ea figureaza semnatura arhitectului Stefan Pandi, sotul sefei Serviciului Urbanism din Primaria Baia Mare, actul a fost publicat acum – la trei ani de la emiterea sa! – pe site-ul primariei. Numai ca de pe document a disparut… numele arhitectului. Consilierul local Vasile Vlasin a anuntat ca va sesiza Parchetul.
Romaltyn Mining, compania care a anuntat ca va extrage aurul din sterilul minier prin metoda cianurarii, pentru ca detine o autorizatie de la Primaria Baia Mare pentru construirea unei statii in acest sens, a reusit o performanta unica.
Practic, Romaltyn a depus solicitarea de autorizare de construire pentru modernizarea respectivei statii in 9 octombrie 2007 si a obtinut aprobarea de la Urbanism si de la conducerea primariei in 10 octombrie 2007, dupa mai putin de o zi! Aceasta performanta, imposibila pentru orice alt baimarean “fara sustinere”, nu are nicio legatura cu faptul ca semnatura de la Urbanism si cea a arhitectului este identica: Pandi.
Autorizatia de construire in vederea realizarii de catre Romaltyn a “Modernizarii procesului de detoxifiere a tulburelii de steril”, care conform legii trebuia sa aiba si iscalitura unui arhitect autorizat, a fost semnata de Stefan Pandi, sotul directorului Serviciului Urbanism din cadrul Primariei Baia Mare, Rodica Pandi. Cat despre taxa de autorizare, care trebuie sa platita anticipat, aceasta a fost achitata doar la o luna si jumatate dupa ce s-a dat avizul de construire.
Detalii despre autorizatia constructiei Romaltyn nu a fost disponibile publicului timp de trei ani, pentru ca primaria “a uitat” sa respecte legea privind publicarea documentelor si pe site-ul administratiei publice locale. Acum, autorizatia nr. 774, care este contrasemnata chiar de catre noul primar interimar al Baii Mari, Istvan Ludescher, a fost publicata pe site, insa intr-o forma cenzurata ilegal.
Respectiv, din continutul documentului a fost scoasa orice referire la arhitectul care avizeaza constructia, respectiv sotul directorului de la Urbanism, serviciu care trebuie sa isi dea avizul pentru orice nou edificiu.
Scandalul privind desecretizarea autorizatiilor pe care le-a dat Primaria Baia Mare firmei Romaltyn a fost declansat dupa ce consilierul local Dumitru Matei a observat ca acestea, impreuna cu alte aproximativ 200 de autorizatii “cu cantec”, nu au fost publicate, asa cum prevede legea, si pe site-ul oficial.
Rodica Pandi sustine ca “nu e niciun secret” ca sotul sau a fost arhitect in solicitarea de construire pe care a aprobat-o, dar ca lipsa numelui acestuia de pe documentul publicat pe site-ul primariei nu este vina sa, ci a… informaticianului.
Primarul interimar Istvan Ludescher, impotriva evidentei, refuza sa creada ca s-a intamplat asa ceva. „Nu cred ca cineva ar fi modificat un document emis cu numar de inregistrare, cu toate. Eu nu pot sa cred asa ceva…. Cred ca este o neintelegere undeva”, a spus Ludescher.
De asemenea, seful Serviciului Informatica din cadrul primariei, Corina Griga, si-a turnat cenusa in cap explicand “inadvertenta”. “Inadvertenta a inceput in momentul in care s-a schimbat legislatia privitoare la emiterea acestor autorizatii. Acum ramane sa ma pun de acord cu aceasta legislatie si sa compar efectiv autorizatia care o preia cetateanul cu datele care apar pe site si sa fac o corelatie intre acestea”, a declarat Griga.
In urma acestor explicatii privind “inadvertentele” si “punerea de acord”, pana si consilierul local Vasile Vlasin, care a mentionat initial ca va sesiza Parchetul in acest caz, a indulcit tonul.
“Prea multe erori de sistem si erori umane au fost descoperite in ultima vreme la Primaria Baia Mare. Trebuie sa vedem daca ele sunt reale sau inventate”, a spus Vlasin, fara sa precizeze insa daca isi mentine decizia initiala.
Sursa: Catalin Vischi, Calin Dragomir