Achizitionarea Bancii Comerciale Romane (BCR) de catre Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG (Erste Bank) este finalizata in urma achitarii sumei de 3,75 miliarde euro pentru 61,8825 la suta din actiunile BCR detinute de Guvernul Roman, BERD si IFC, arata un comunicat al Erste Bank, preluat de Rompres.
Statul roman va incasa din aceasta suma 2,2 miliarde euro. BERD si IFC, investitori institutionali din 1993, vor primi fiecare cate 750 milioane euro pentru pachetele reprezentand 12,5 la suta din capitalul social al bancii.
Finalizarea tranzactiei de achizitionare marcheaza incheierea unui proces de privatizare in doua etape, in cadrul caruia, initial, au intrat in competitie noua banci europene.
"Vom incepe chiar de maine (vineri n.r.) sa implementam un nou plan de business ambitios. Astfel, nu va trece mai mult de un an pana cand clientii nostri vor simti influenta apartenentei BCR la grupul Erste Bank in ceea ce priveste produsele si serviciile oferite la standarde de calitate europene", a declarat Andreas Treichl, CEO Erste Bank.
Prin achizitionarea BCR, Grupul Erste Bank adauga una dintre pietele cu cea mai mare crestere din regiune, Romania, retelei sale deja existente din Austria, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia si Ucraina. Cu un nou total de peste 15,6 milioane clienti, Grupul isi va consolida in mod semnificativ pozitia, fiind una dintre cele mai importante institutii financiare din Europa Centrala si de Est (cu o cota de piata retail de aproximativ 15 la suta) operand pe o piata cu aproape 120 milioane locuitori.
Potrivit Erste Bank, incepand de joi Andreas Treichl a preluat functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere, iar Manfred Wimmer, responsabil cu Managementul de Programe la nivel de Grup in cadrul Erste Bank, a fost numit vicepresedinte al Consiliului de Supraveghere.
Ceilalti membri ai Consiliului de supraveghere numiti de catre Erste Bank sunt Christian Coreth (membru al Consiliului Director Erste Bank raspunzator pentru managementul riscului) si Herbert Juranek (director al Diviziei de IT la nivel de Grup in cadrul Erste Bank), inlocuindu-i astfel pe fostii membri reprezentand AVAS (Gheorghe Ionescu si Joszef Birtalan), BERD (Oliver Greene) si IFC (Thomas Krayenbuehl).
Fostul presedinte al Consiliului Supervizor, Daniel Daianu, a fost de acord sa ramana membru al Consiliului de supraveghere. De asemenea, Teodor Mihaescu (SIF Muntenia) si Mihai Fercala (SIF Transilvania) vor continua sa reprezinte SIF-urile in cadrul Consiliului de Supraveghere.
Potrivit declaratiei premierului Calin Popescu Tariceanu, banii din privatizarea BCR vor fi varsati intr-un Fond national de dezvoltare si vor fi utilizati la finantarea proiectelor mari de infrastructura. „Banii nu vor merge la consum, ci vom face eforturi sa gospodarim cat mai bine acesti bani, sa putem oricand sa dam socoteala contribuabilului roman despre ce s-a intamplat cu acesti bani si cum au fost cheltuiti. Este responsabilitatea si datoria noastra sa folosim acesti bani cat mai bine si in folosul tarii", a spus seful guvernului.
Sursa: Ioana Osan