Ieri, 19 august, o femeie din Tautii Magheraus a sesizat politia ca a fost victima unei inselaciuni. Ea a declarat ca, in jurul orei 16.00, a fost sunata de catre un barbat care s-a prezentat a fi avocatul fiicei sale si care a anuntat-o ca fiica sa a fost implicata intr-un accident de circulatie cu victime. Acesta i-a spus ca, pentru ca fiica ei sa fie iertata, trebuie sa plateasca suma de 50 000 de lei.
Pentru a se asigura ca victima nu ia legatura cu alte persoane, a convins-o sa nu intrerupa conversatia telefonica pana in momentul in care se intalnesc.
Batrana a mers in municipiul Baia Mare si a retras de la banca 20 000 de lei iar apoi s-a intalnit cu un barbat necunoscut caruia i-a dat banii.
In scurt timp si-a dat seama ca a fost inselata si a anuntat politia.
Politistii maramureseni atentioneaza populatia ca in astfel de situatii, suspectii utilizeaza calitati false (avocat, procuror, politist sau medic) si solicita telefonic diferite sume de bani.
Banii sunt ceruti sub pretextul ca rude apropiate (fiu, fiica, ginere) au fost victimele unor accidente de circulatie si au nevoie de bani pentru interventii medicale urgente sau au fost retinute de organele de politie pentru savarsirea unor accidente grave de circulatie iar bani reprezinta onorariul acestora ori sunt necesari pentru acoperirea pagubelor produse cu ocazia accidentelor de circulatie.
Victimele sunt alese, in general din randul persoanelor varstnice, vulnerabile, care, in prima faza, sunt contactate prin intermediul telefoniei fixe.
Sub imperiul emotiilor cauzate de cele aflate, de cele mai multe ori, victimele nu mai retin detaliile discutiilor si sunt usor influentabile, astfel incat, cu foarte mare usurinta, accepta sa transfere sume importante de bani pe numele unor persoane comunicate de suspecti sau sa cumpere bonuri cu coduri de reincarcare a cartelelor de telefonie mobila.
Pentru a evita sa deveniti victime ale escrocilor, politistii va recomanda sa manifestati prudenta in cazul in care primiti un astfel de telefon si sa nu dati curs respectivei solicitari, in ciuda reactiei emotionale de moment.
In niciun caz nu dati crezare imediat unor „povesti” anuntate telefonic de persoane care pretind ca au calitate oficiala, ci verificati informatia printr-un apel la 112 sau la cea mai apropiata unitate de politie.
Intr-adevar, unele servicii medicale sunt furnizate contra cost, dar nu si in cazul serviciilor medicale de urgenta. De aceea, in niciun caz nu trimiteti bani prin persoane necunoscute, in speranta ca ii veti ajuta pe cei dragi – nu faceti decat sa cadeti in plasa intinsa de cei care doresc sa profite de lipsa dumneavoastra de informare.
Sursa: Emm