Un pensionar din Brăila a dejucat o înşelăciune prin metoda Accidentul. După ce a fost sunat de escroc, pensionarul şi-a contactat fiul să verifice dacă într-adevăr a accidentat o fetiţă pe trecerea de pietoni şi dacă are nevoie de bani. După ce a aflat că e victima unei înşelăciuni, l-a înregistrat cu telefonul pe infractor, apoi l-a dat pe mâna Poliţiei.
Discuție telefonică escroc-victimă: Fiul dumneavoastră, din păcate, a lovit o fetiţă în vârstă de 12 ani pe trecerea de pietoni. Fetiţa, momentan, este în stare foarte gravă, internată în spitalul de copii. Iar fiul dumneavoastră este reţinut la organele de poliţie din Germania. După cum am înţeles, dânsul va fi reţinut şi arestat cu mandat de 29 de zile şi încarcerat în arestul poliţiei din Germania.
Bărbatul nu s-a lăsat intimidat, şi-a contactat imediat fiul.
Bărbat: Şi am mai lăsat puţin telefonul, nu l-am pus în furcă. Am sunat în timpul ăsta băiatul şi băiatul dormea într-o parcare în Olanda. M-am convins şi pe urmă i-am zis: Nu vă e ruşine, domnule?
Imediat, victima l-a sunat pe escroc şi l-a înregistrat.
Discuţie victimă – escroc
Victimă: Eşti înregistrat, puişor. Mă duc mâine la Poliţie. Lasă că te-am…
Escroc: Măi, nene, ce-ai păţit? Eşti nebun?
Victimă: Ce-ai păţit tu, măi, mă trezeşti noaptea din somn? Lasă că eşti mâine la Poliţie, la prima oră.
Escroc: Cine eşti, măi nene?, cine eşti?, că eu nu te înţeleg.
Victimă: Cine sunt? Ştii tu cine sunt eu. Ai să vezi tu mâine dimineaţă.
Pentru că s-a prins repede de înşelăciune, escrocul nu a mai avut timp să-i ceară bani.
Victimă: Cred că urma să-mi ceară, pentru că atunci când mi-a zis: „Vreţi să vorbiţi?”. Bine, vreau şi eu ce trebuie să fac? Adică aşteptam să-mi ceară ceva.
Escrocul este anchetat acum pentru acuzaţia de tentativă de înşelăciune prin metoda „Accidentul”. El riscă o pedeapsa de 1 până la 5 ani de închisoare.
Reprezentanţii Poliţiei avertizează persoanele în vârstă să fie atente când primesc telefoane suspecte.
Bogdan Petru Surdeanu, comisar de poliţie: Persoanele vătămate sunt alese aleatoriu, adică numerele de telefon nu sunt găsite undeva anume. Sub intensitatea emoţiei create, la unele dintre acestea, chiar oferă date şi indicii care îi ajută pe infractori. În situaţia în care sunt abordaţi cu o astfel de situaţie, atunci ar fi bine în primă fază să apeleze membrii familiei despre care li s-a spus că au nevoie de ajutor şi imediat după să apeleze 112.