In fata unei sali arhipline, fostul profesor universitar a depanat amintiri de pe vremea studentiei sale, cand l-a avut ca mentor pe poetul Lucian Blaga. Le-a istorisit studentilor si dascalilor prezenti cateva din tristele experiente traite in inchisorile comuniste, unde a petrecut opt ani din viata si unde l-a cunoscut pe Nicolae Stainhardt.
S-a oprit insa si asupra viitorului. „Universitatea europeana a intrat in cea mai grava criza din istorie. Nu e vorba de o miscare revendivicativa – manifestarile stradale din Franta sunt unele retrogade. E vorba de o criza de structura. Au loc mutatii de esenta in ceea ce inseamna misiunea universitatii. Atat studentii cat si dascalii lor trebuie sa inteleaga noua lume in care tocmai am intrat”, a spus el.
In opinia lui Nicolae Balota multiculturalitatea e una din marile provocari, universitatea aflandu-se in prezent sub amprenta unui paradox – trebuie sa fie conservatoare si in acelasi timp novatoare. „Tipul de universitate monoculturala isi va mai avea rostul… dar numai o vreme. Sunt insa impotriva uniformizarii, a pierderii identitatii nationale.”
Vadit emotionat de gestul senatului Universitatii de Nord, eseistul a declarat ca se simte in Baia Mare la fel de european ca si in Nisa sau la Paris. „Ardealul e o provincie pedagogica. Diversitatea de limba, de cultura, religie, diversitatea traditiilor a permis ca aici sa aiba loc primele lectii de europenism”.
Nicolae Balota a scris zeci de volume – unele de eseuri, altele de critica literara si chiar poezie. Cea mai cunoscuta carte a sa este „Caietul albastru”. E un jurnal intim, un eseu memorialistic in care sunt trecute in revista intamplari si personaje, esecuri si vise, durerile si bucuriile unei epoci.
Clujeanul a obtinut azilul politic in Franta in 1987. Dupa revolutie el si-a dorit sa revina in tara, dar pentru ca autoritatile au refuzat sa ii inapoieze locuinta a renuntat la repatriere si s-a intors la Nisa, unde traieste si acum impreuna cu fiul sau.
Sursa: Larisa Tivadar