Prin bugetul Ministerului economiei propus vineri în guvern de ministrul Claudiu Năsui, anul 2021 este primul din istoria centenară a României moderne în care ţara noastră va lipsi de la târgurile internaţionale, susţine Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România, într-un comunicat de presă remis redacţiei.
„Fapt fără precedent: prin bugetul Ministerului economiei propus – ilegal – vineri în guvern de ministrul Claudiu Năsui, anul 2021 este primul din istoria centenară a României moderne în care ţara noastră va lipsi de la târgurile internaţionale.
Am încercat să prevenim această „performanţă” a noului ministru (care a nesocotit Programul de promovare a exporturilor – PPE 2021, propus de mediul de afaceri şi aprobat de precedenta condu-cere a ministerului), dar a fost imposibil. N-a binevoit să dea curs invitaţiilor repetate la dialog adresate prin Consiliul de Export şi apelul la Preşedintele ţării, Primul-ministru, şefii celor două camere şi ale Comisiilor de profil ale Parlamentului. A ignorat toate aceste demersuri iniţiate de noi în numele sutelor de firme care îşi puseseră mari speranţe să reia contactele internaţionale de la târgurile de specialitate după un an marcat de pandemie, în care majoritatea evenimentelor externe au fost anulate.”, se arată în comunicatul ANEIR.
„Din postările de pe reţelele de socializare – evitând, probabil din lipsă de pregătire profesiona-lă, să stea faţă-n faţă cu reprezentanţii exportatorilor – am aflat că noul ministru este îngrijorat de modul cum se cheltuie banul public, prezentând nişte cifre pe care – ca necunoscător în domeniu – nu le-a înţeles, creindu-i suspiciuni şi generând un curent anti-exportatori în opinia publică necalificată.
Dacă ar fi lucrat măcar o zi într-o firmă de producţie (nu am găsit aşa ceva în CV-ul ministru-lui care vrea să conducă destinele întregii economii a ţării) ar fi putut cunoaşte importanţa crucială a participării firmelor la târgurile internaţionale, unde se stabilesc contacte şi contracte de export, cum procedează toate – subliniez, toate – ţările din UE şi majoritatea statelor de pe glob.
Dacă are suspiciuni despre anumite situaţii (în condiţiile în care toată procedura de organizare a târgurilor este transparentă – şi înscrierea firmelor şi desemnarea organizatorilor prin licitaţie publi-că) este primul care ar trebui să intervină operativ, să corecteze propunerile subalternilor, dar nu să blocheze PPE. Calendarul târgurilor internaţionale nu poate sta în loc până când ministrul economiei din România îşi clarifică suspiciunile. Trenul nu se opreşte pentru că şeful de locomotivă are suspici-unea că într-unul din vagoane s-ar putea găsi un călător fără bilet!” mai spun cei de la ANEIR.
Potrivit comunicatului, exportatorii nu intenţionează să protesteze împotriva măsurilor dispuse de Ministrul Economiei, deşi vor suferi pierderi considerabile.