Terra adaposteste circa 8,7 milioane de specii, dintre care 6,5 milioane traiesc pe uscat, iar 2,2 milioane traiesc in mediul acvatic, potrivit celei mai recente estimari oficiale, considerata a fi cea mai precisa realizata vreodata, publicata marti in Statele Unite ale Americii, informeaza AFP.
Din cele 8,7 milioane de specii animale si vegetale, doar 1,23 milioane (14,1% din total) au fost pana acum descoperite, descrise si catalogate, au precizat cercetatorii din cadrul programului Census of Marine Life, autorii acestui studiu, publicat in revista stiintifica americana PLoS Biology.
Aceasta estimare, care rezulta din analize bazate pe cele mai recente tehnici confirmate de taxonomie, permite restrangerea considerabila a cifrelor avansate in trecut de cercetatori, care variau de la trei milioane la 100 de milioane de specii vii.
„Dorinta de a sti cate specii traiesc pe Terra i-a marcat pe cercetatori de multe secole si acest raspuns, asociat cu alte cercetari despre distributia si abundenta speciilor, este deosebit de important, deoarece activitatile umane si impactul lor accelereaza ritmul de extinctie”, a declarat Camilo Mora, profesor la Universitatea Hawaii si la Universitatea Dalhousie, din orasul canadian Halifax, principalul autor al studiului.
Mora considera ca „un numar mare de specii ar putea sa dispara chiar inainte ca noi sa aflam despre existenta lor, despre functia lor unica in ecosistem si despre contributia lor potentiala la ameliorarea bunastarii umane”.
Actualizarea recenta a „Listei Rosii” alcatuite de UICN (Union Internationale pour la Conservation de la Nature) confirma existenta a 59.508 specii supravegheate, dintre care 19.625 sunt amenintate cu disparitia, a adaugat Boris Worn de la Universitatea Dalhousie, coautor al studiului.
Acest lucru inseamna ca UICN, considerata o referinta in domeniul supravegherii speciilor, a monitorizat mai putin de un procent din totalul speciilor de pe planeta.
Cercetatorii estimeaza la 7,77 milioane numarul total al speciilor animale, dintre care 953.434 au fost descrise si clasificate. Exista si 298.000 de specii vegetale, dintre care 215.644 au fost catalogate.
Pe Terra mai exista 611.000 de specii de ciuperci si mucegaiuri, dintre care 43.271 au facut obiectul unei clasificari. Cercetatorii au estimat, totodata, la 36.400 numarul speciilor de protozoare, organisme unicelulare inzestrate cu anumite comportamente animale, cum ar fi miscarea. Pana in prezent au fost clasificate doar 8.118 astfel de specii.
Savantii considera ca planeta noastra adaposteste si 27.500 de specii de alge, diatomee (alge unicelulare) si mucegaiuri de apa. Dintre acestea, doar 13.033 au fost identificate si catalogate.
Sursa: Mediafax