Europa este pregatita sa devina urmatoarea superputere economica in deceniul 2020-2030, devansand SUA, estimeaza directorul firmei de consultanta Europe Economics, Andrew Lillico, citat de CNBC, care noteaza insa somajul record si cresterea slaba a PIB din uniunea monetara europeana.
„Asa cum anii ’80 au fost deceniul Japoniei, anii ’90 deceniul SUA, iar urmatorii zece ani ai Chinei, perioada 2020-2030 ar putea fi deceniul european. Cred ca fundamentele zonei euro luata pe ansamblu sunt mai puternice decat cele ale SUA si Marii Britanii. (…) Zona euro a fost intr-o pozitie mai buna sa reziste evenimentelor din ultimii ani, fara sa tiupareasca bani la scara intalnita in alte state„, a afirmat Lillico.
Dupa criza financiara declansata in 2008, tarile din toata lumea incearca sa-si restructureze si sa-si reechilibreze economiile. Indatorarea ridicata a statelor si bancilor a impins zona euro in 2011 intr-o recesiune prelungita. Statele Unite au inregistrat in aceasta perioada o crestere economica modesta, economia fiind insa sustinuta de lichiditatile masive introduse de Rezerva Federala in sistemul financiar.
Banca Centrala Europeana a respins metoda folosita in Statele Unite, achizitii de obligatiuni in prezent de 85 de miliarde de dolari pe luna, dar a redus puternic dobanzile si a asigurat fonduri uriase bancilor prin operatiuni de refinantare.
Somajul din zona euro se situeaza la 12,1%, fata de 7% in 2007. In comparatie, SUA au o rata a somajului de 7,3%. Indatorarea raportata la PIB este estimata de FMI in acest an la 95% pentru zona euro si 108% pentru SUA.
Motivul optimismului sefului Europe Economics este restructurarea masiva care are loc in zona euro, scrie CNBC. O uniune bancara se afla in faza incipienta, iar statele zonei euro se apropie politic tot mai mult. „Pana la sfarsitul acestui deceniu, Uniunea Europeana isi va fi rezolvat mare parte din dificultatile politice. Va fi pe calea de a deveni un stat confederal, daca nu cumva se va fi ajuns deja acolo”, a adaugat Lillico.
Schimbarile structuale, precum reformele de pe piata muncii, reducerea salariilor in sectorul public si a deficitelor guvernamentale, sunt unele din masurile care ar putea permite economiei zonei euro sa infloreasca in urmatorul deceniu, a mai spus el.
Sursa: Mediafax