Vezi VIDEO
Anul 2015 pare a fi unul cu o revigorare economica in zona Euro. Fondul Monetar International (FMI) a revizuit nivelul cresterii economice din zona Euro, de la 1,2 % la 1,5%. Totusi, sefa FMI, Christine Lagarde, avertizeaza ca problemele Greciei si criza din Ucraina sunt in continuare factori de risc. Iar economia celor doua tari poate influenta puternic sistemul din Romania, care se afla, conform analistului Stefan Gonczi, prinsa ca intr-o menghina.
Anul 2015 este unul crucial pentru economia mondiala, a declarat sefa FMI, Christine Lagarde, citata de digi24.ro. Chiar daca in toata zona euro se simte o crestere economica, situatia Greciei si criza Ucrainei pot pune mari probleme Europei.
„Doamna Christine Lagarde nu poate sa vorbeasca de cifre, decat eventual de trenduri. Trendul este si in momentul de fata de crestere, chiar daca e mica, dar e crestere. E mai bine decat sa avem niste trenduri descrescatoare. In ceea ce o priveste pe doamna Lagarde si alti bancheri, poate ar fi mai bine sa vorbeasca de ce am ajuns in situatia asta, decat sa ne spuna identic ca la meciuri cati spectatori sunt ci sa ne spuna de ce sunt asa putini spectatori”, a afirmat analistul economic Stefan Gonczi, cu privire la declaratiei sefei FMI.
In aceasta ecuatie, Romania se vede prinsa la mijloc, atat prin apropierea geografica de cele doua state, cat si prin relatiile economico-financiare. In urma sanctiunilor indreptate impotriva Rusiei, Romania a pierdut o piata de desfacere importanta si pana acum nu a gasit alte piete pentru marfuri si produse. Iar in privinta situatiei din Grecia, aceasta ne poate afecta din mai multe motive.
„In primul rand, daca intra in incapacitate de plata Grecia, sau daca, asa cum vorbesc, vor sa iasa din zona euro si moneda noastra nationala va avea o scadere semnificativa. Acest lucru este extrem de rau din punct de vedere al economiei Romaniei, dar si faptul ca daca pietele occidentale vor suferi, si sigur vor suferi, daca Grecia nu reuseste sa-si implementeze acele masuri de siguranta, atunci absorbtia pietelor occidentale unde noi exportam majoritar, nu vor avea capacitate. Deci PIB-ul Romaniei va fi afectat din lipsa de venituri din partea pietei occidentale. In al treilea rand, Grecia detine ca si pondere a activelor pe piata bancara din Romania 27%”, spune Stefan Gonczi.
Cand se ajunge la o asemenea situatie, prudenta bancilor creste, deci accesul intreprinderilor romanesti pe piata bancara scade, adauga analistul. De asemenea, turismul si operatorii de turism din tara noastra vor inregistra pierderi, deoarece exista multe oferte spre aceasta tara. De altfel, obiectivul FMI, transmis de Christine Lagarde, este de a asigura redresarea si a garanta ca Grecia se poate descurca singura cu finantarea si dezvoltarea economica.
Sursa: Sonia Rajnita