Astazi, 21 iulie 2008, intra in vigoare Ordinul nr. 161/2008 privind adoptarea masurilor prin care se asigura ca jucariile magnetice puse pe piata sau puse la dispozitie pe piata includ un avertisment asupra riscurilor pe care le prezinta pentru sanatatea si siguranta copiilor.
Astfel, punerea pe piata a jucariilor magnetice este conditionata de existenta unui avertisment adecvat inscris pe jucariile cu magneti sau componente magnetice.
Aceasta decizie vine ca urmare a numarului crescut de accidente provocate de inhalarea sau inghitirea de catre cei mici a componentelor de dimensiuni reduse, detasabile, ale jucariilor.
Etichetarea corecta a acestor produse va ajuta parintii sa cumpere jucariile adecvate varstei copilului pentru care aleg jucaria si, mai ales, vor preveni pericolele ce pot aparea din joaca.Ordinul nr. 161/2008, emis de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor este in concordanta cu dispozitiile Deciziei Comisiei Europene nr. 2008/329/C, in scopul de a asigura un nivel ridicat de protectie a sanatatii si a sigurantei consumatorilor din Uniunea Europeana, precum si de a evita barierele in calea comertului pe piata interna.
Conform acestuia, producatorii si distribuitorii trebuie sa afiseze la vedere, pe ambalaj sau atasat de jucaria magnetica, un avertisment in limba romana, care sa transmita un mesaj clar, de forma: „Atentie! Aceasta jucarie contine magneti sau componente magnetice. Magnetii care se lipesc unul de celalalt sau se ataseaza de un obiect metalic, pot provoca accidente grave sau mortale prin ajungerea in corpul uman. Cereti imediat asistenta medicala in cazul in care magnetii sunt inghititi sau inhalati.”
Astfel, asemeni celorlalte state membre UE, si in Romania pot fi puse pe piata sau comercializate, contra cost sau gratuit, numai jucariile magnetice care poarta avertismentul descris mai sus.
In vederea evitarii riscurilor implicate de aceste jucarii pentru sanatatea si securitatea copiilor, ANPC va desfasura actiuni de supraveghere a pietei pentru a asigura respectarea cerintelor de securitate generala a produselor, in mod special a securitatii utilizatorilor de jucarii.
Le reamintim parintilor:
• Cititi cu atentie etichetele pentru a va asigura ca jocul sau jucaria corespund varstei copilului. Pe unele jocuri si jucarii sunt inscrise si alte indicatii de utilizare si avertismente;
• Se va verifica daca jucaria are marcajul CE, care reprezinta prezumtia ca produsul respecta cerintele de securitate, aplicat de producatorul roman sau, daca provine din tarile membre UE, de reprezentantul autorizat al producatorului sau de importator, persoane juridice cu sediul in Romania. Producatorii din terte tari trebuie sa aplice marcajul CE numai dupa efectuarea verificarilor in laboratoarele acreditate si publicate in jurnalul oficial al Comisiei Europene.
• Evitati jucariile care „trag” cu obiecte sau proiectile, ca si pe cele deosebit de zgomotoase; • Asigurati-va ca obiectele cumparate sunt solide si durabile;
• Evitati jucariile cu muchii sau varfuri ascutite;
• Nu cumparati truse (in special de chimie) pentru copiii mai mici de 12 ani;
• Nu cumparati jucarii cu piese mici care pot fi detasate cu usurinta de copil si pot fi inghitite;
• Verificati ca jucariile electrice si electronice sa aiba instructiuni de utilizare in limba romana si asigurati-va ca ele functioneaza;
• La cumpararea jucariilor din plus, verificati sa nu iasa puful din blana.
Guvernul Romaniei – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
Bucuresti, 21 iulie 2008
Sursa: Biroul de presa
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult