In urma dispozitiilor presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) de verificare a unitatilor care comercializeaza, proceseaza, depoziteaza si comercializeaza carne, in 13 februarie a fost recoltata o proba de „vrabioara de vita”, de la o societate comerciala din judetul Ilfov. In urma analizelor s-a stabilit ca produsul etichetat drept „vrabioara de vita” era carne de cal. Produsul a fost gasit gasit intr-un depozit din judetul Ilfov, de catre inspectorii ANSVSA, care au stabilit ca aceasta provine de la un depozit frigorific din Alba si au dispus retragerea produselor care au fost distribuite catre comercianti.
Totodata, reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Ilfov au verificat marti societatea comerciala de la care a fost recoltata proba si au identificat loturile din care provine carnea, stabilindu-se ca aceasta a fost trimisa de la un depozit frigorific din judetul Alba.
Intreaga cantitate de produse din lotul incriminat a fost sechestrata si au fost dispuse masuri de retragere a carnii din piata conform listei de distributie.in timpul investigatiilor, administratorul depozitului a recunoscut ca produsele erau etichetate cu etichete false, fiind folosite numele sau datele unor unitati autorizate.
Inspectorii ANSVSA au solicitat modele de etichete de la cele doua posibile unitati de origine. Acestea au fost comparate cu etichetele aplicate pe produsele analizate, fiind identificate diferente semnificative.
Suspectand o posibila frauda, conducerea ANSVA a anuntat si Serviciul de Investigare a Fraudelor, iar presedintele ANSVSA, Mihai Turcanu, a contact Prefectura judetului Alba, solicitand sprijinul pentru desfasurarea anchetei.
„In legatura cu speculatiile privind implicarea unui abator administrat de tatal presedintelui ANSVSA, precizam ca acel abator nu este autorizat pentru sacrificarea cabalinelor. Avand in vedere ca rezultatele de laborator au indicat ca produsul analizat este carne de cal, speculatiile aparute in mass-media nu se justifica”, se arata intr-un comunicat al Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara.
Presa a relatat ca abatorul de la care provine carnea ar fi Florea Carn din Dracsani, judetul Botosani, care apartine lui Florea turcanu, tatal presedintelui Consiliului Judetean Botosani, Florin turcanu, si al presedintelui ANSVSA, Mihai turcanu.
ANSVSA a precizat ca lotul de carne gasit in depozitul din Ilfov era destinat consumului pe piata nationala, si nu comertului intracomunitar, astfel ca „nu se poate face vreo legatura intre cazul izolat din Ilfov si situatia din alte tari membre ale Uniunii Europene”.
La jumatatea lunii ianuarie, autoritatile irlandeze au depistat carne de cal in produse congelate care ar fi trebuit sa contina vita, comercializate in Marea Britanie si Irlanda. Furnizorul carnii pentru aceste produse, compania franceza Spanghero, a indicat ca a luat carnea din doua abatoare din Romania – Doly Com din Botosani si CarmOlimp din Brasov.
Verificarile desfasurate de autoritatile Romane au aratat ca, din cele doua abatoare, care produc carne de cal pentru export, produsul a plecat etichetat corect. Totodata, ancheta din Franta a relevat ca societatea Spanghero se face vinovata de schimbarea etichetelor.
Intre timp, a fost descoperita carne de cal in produse ce trebuiau sa contina vita, conform etichetarii, in intreaga Europa.
Premierul Victor Ponta declara in 14 aprilie, agentiei MEDIAFAX, dupa ce Guvernul de la Paris a anuntat ca firma franceza Spanghero se afla la originea etichetarii gresite a carnii de cal, ca trebuie aplicate sanctiuni dure, iar lectia pentru Romania este sa nu mai accepte tot timpul sa stea cu capul in pamant.
Sursa: Mediafax