Vezi VIDEO
Subiectul trecerii Romaniei la moneda euro a revenit in actualitate la inceputul acestui an. Premierul Victor Ponta a anuntat ca Romania si-a propus sa adopte moneda euro in 2019. Analistii economici sunt insa de parere ca tara noastra nu e pregatita pentru “o astfel de obligatie morala” pe care Romania si-a asumat-o in momentul in care a aderat la Uniunea Europeana. In plus, nici conjunctura din celelalte tari europene nu e una favorabila pentru un astfel de pas, mai concluzioneaza specialistii in economie.
Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana principiile dupa care guverneaza aceasta structura au devenit obligatorii si pentru tara noastra. Doua dintre cele mai importante aspecte fac referire tocmai la crearea unei piete unice europene si la adoptarea monedei unice europene. Despre adoptarea monedei euro de catre Romania se discuta intens, iar problema e intoarsa pe toate fetele de specialistii in economie, dar si de populatia care se arata ingrijorata de modul in care vor evolua lucrurile dupa ce se va face acest pas.
Analistii economici recunosc ca trecerea la moneda europeana e “o obligatie morala”, dar atrag atentia ca e nevoie sa fie luata in calcul si capacitatea economica existenta pentru a se trece la un astfel de demers. In acest moment, Romania e departe de performanta economica, astfel incat previziunile nu sunt deloc optimiste.
“Pentru Romania, intrarea in zona euro este si o obligatie morala. Problema este daca avem capacitatea economica de a sustine aceasta trecere. Capacitatea de a adera la zona euro inseamna niste performante economice. Sa aratam numai nivelul veniturilor in sensul in care cetatenii Romaniei atat ca si salarizare, sa nu vorbesc de pensii sau celelalte ajutoare sociale, sta mult in spatele tarilor din zona euro. Ar trebui sa fie un efort suplimentar deosebit, aproape irealizabil, pentru ca in urmatorii doi, maxim patru ani sa ajungem la performante economice care sa sustina acest lucru”, a afirmat analistul economic Stefan Gonczi.
Nici actuala conjunctura de pe plan extern nu e una favorabila, astfel incat e vizibil ca situatia devine tot mai instabila. “Specialistii spun ca tarile din zona euro sunt in pragul recesiunii. In al doilea rand, se vor continua aceleasi aspecte care au marcat economia Europei, care au fost si in 2014 si in 2015, ma refer la criza ucraineana, la situatia amenintarii cu Ebola a intregii zone, dar ma refer si la crizele politice care au macinat 2014 si vor transfaza si in 2015. Noi trebuie sa ne punem intrebarea spre ce ne indreptam, inspre ce fel de Europa. Primul aspect e situatia din Grecia, a pornit discutia daca se poate sau nu a iesi din zona euro, dar alte tari te pot exclude din zona euro”, a adaugat Stefan Gonczi.
Stefan Gonczi a mai concluzionat ca in momentul in care Romania va ajunge sa se alinieze acestui trend pe care ni l-am asumat la intrarea in Uniunea Europeana “va fi o mare durere”.
Sursa: Camelia Tocaci