Sase partide politice, o alianta electorala si doi candidati independenti isi incearca sansa, la alegerile europarlamentare de duminica, 7 iunie, pentru a reprezenta Romania in legislativul european. Miza euroalegerilor din 7 iunie o reprezinta cele 33 de mandate pe care tara noastra le va detine in Parlamentul European. In confruntarea electorala au intrat reprezentanti ai PD-L, PNL, UDMR, PRM, PNTCD si Fortei Civice, precum si cei ai Aliantei PSD+PC. Si doi candidati independenti, Elena Basescu, fiica cea mica a sefului statului, si Pavel Abraham, fostul sef al Agentiei Nationale Antidrog, vizeaza un fotoliu de europarlamentar. Alegerile se vor desfasura in intervalul orar 7.00 – 21.00.
La alegerile europarlamentare din Maramures sunt asteptati la vot peste 424.500 alegatori, cati figureaza inscrisi pe copiile de pe listele electorale permanente. De asemenea, la urne si-a anuntat participarea si un cetatean strain, membru al UE, care a solicitat sa voteze in Maramures. Acesta este singurul din cei 273 de cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, altul decat Romania, aflati in Maramures care au cerut sa isi exercite dreptul de vot la alegerile europarlamentare. Alegatorul este din orasul Cavnic, iar potrivit legii a depus o cerere in acest sens la autoritatile locale pana in termenul de 8 aprilie.
In judetul Maramures au fost organizate si delimitate pentru alegerile europarlamentare din data de 7 iunie, 382 sectii de votare. In conformitate cu Legea nr.33/2007, cu modificarile si completarile ulterioare nu sunt prevazute infiintarea si organizarea de sectii de votare ”speciale”, in gari, spitale, autogari etc.
Prezenta la vot va fi efectuata de catre Directia Judeteana de Statististica Maramures pe un esantion de 94 sectii de votare din teritoriu.
Alegeri pentru Parlamentul European vor avea loc si la Penitenciarul Baia Mare, din cei 74 de detinuti cu drept de vot, 65 dintre acestea vor vota incepand cu ora 8.30 in incinta institutiei.
Membrii biroului electoral al sectiei de votare si persoanele care asigura ordinea si siguranta publica vor vota la sectia unde isi desfasoara activitatea, unde vor fi inscrisi in listele electorale suplimentare.
Ar fi de precizat ca alegatorii nu sunt obligate sa voteze in sectia de vot la care sunt arondati, ci si in afara localitatii sau judetului in care domiciliaza, insa sunt avertizati ca votul dublu este considerat infractiune penala. De altfel, pentru combaterea “turismului electoral” pe arterele de circulatie din judet vor fi instalate mai multe filter rutiere.
La alegerile europarlamentare din 7 iunie, cetatenii isi pot exprima optiunea electorala, incepand cu ora 7.00, cu cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar si carnetul de serviciu militar pentru elevii din scolile militare
Pentru desfasurarea procesului electoral au fost suplimentate fortele de ordine din teritoriu ale Ministerului Administratiei si Internelor, astfel incat aproximativ 900 de politisti, jandarmi, politisti de frontiera si pompieri militari vor asigura paza primariilor si sectiilor de vot, respectiv mentinerea ordinii si sigurantei publice.
PD-L deschide lista candidatilor cu Stolojan si Macovei
Lista democrat-liberalilor este deschisa de prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan, urmat de fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, jurnalistul Traian Radu Ungureanu, fostul consilier prezidential Cristian Preda, actualii europarlamentari Marian Jean Marinescu, Iosif Matula, Sebastian Bodu, Constantin Luhan, Rares Niculescu, avocatul Oana Antonescu, Constantin Dumitriu, Dragos Florin David, Elvira Andronescu, Alexandru Nazare si Calin Rus.
PSD si PC impreuna si la europarlamentare
Lista candidatilor PSD+PC pentru euroalegeri este deschisa de Adrian Severin, urmat de Rovana Plumb, Ioan Mircea Pascu, Adriana Ticau, Daciana Sarbu, Corina Cretu, Victor Bostinaru, Sabin Cutas (PC), Catalin Sorin Ivan. Printre candidati se mai numara Viorica Dancila, Minodora Cliveti, Aristide Roibu, Viorel Marian Dragomir, Marius Oprescu, Alin Lucian Antochi, Lucian Balut.
Lista PNL este deschisa de Norica Nicolai
Lista liberalilor pentru euroalegeri este deschisa de Norica Nicolai, care este urmata de Adina Valean, Renate Weber si Ramona Manescu, ultimele trei fiind si in prezent membre ale PE. Urmatoarele locuri sunt ocupate de Cristian Busoi, Ben-Oli Ardelean, Ovidiu Silaghi, Mogor Csibi, Catalin Turliuc, Cristian Cojocaru, Ionel Muscalu, Iulian Surugiu, Radu Puscariu si Eduard Hellvig.
UDMR participa la euroalegeri impreuna cu CNMT
Uniunea Democrata Maghiara din Romania si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania au decis sa participe impreuna la euroalegeri. Lista este deschisa de episcopul Laszlo Tokes, candidat din partea CNMT, urmat de Gyula Winkler si Sogor Csaba, ambii de la UDMR, care sunt si in prezent europarlamentari din partea acestei formatiuni. Locul 4 este ocupat de un alt reprezentant al CNMT, Zsolt Szilagyi, iar locul 5 de un candidat din partea organizatiei de tineret a UDMR, Peter Kovacs.
PRM deschide lista cu Corneliu Vadim Tudor si George Becali
Pe lista candidatilor PRM pentru PE se mai afla Dan Ciprian Tanasescu, fiul fostului senator Dan Claudiu Tanasescu, Eugen Mihaescu, Angela Balan, Dumitru Avram si Dan Zamfirescu.
PNTCD in cursa electorala
Presedintele PNTCD, Marian Petre Milut, deschide lista de candidati ai partidului pentru euroalegeri. El este urmat de Eugen Moiescu, Florin Diaconu, Mircea Scheau, Ana Comanescu, Dorin Caba si Marius Popovici.
Forta Civica a intrat in cursa electorala cu ajutorul… Justitiei
Initial respinsa de Biroul Electoral Central, Forta Civica si-a castigat intrarea in cursa electorala in Justitie. Din partea Fortei Civice se vor bate pentru locurile din PE Adrian Stefan Iurascu, Cristian Obrocea, Sergiu Fendrihan, Adrian But si Emil Dumitrescu. Lista acestei formatiuni cuprinde 29 de nume.
Elena Basescu, candidat independent
Fiica cea mica a presedintelui Traian Basescu, Elena, s-a inscris in cursa pentru un mandat in PE, ca independent, reusind sa stranga 280.000 de semnaturi de sustinere. Elena Basescu a decis sa demisioneze din PD-L si sa candideze independent. Insemnul campaniei sale este EBA, la fel ca numarul masinii pe care o conduce.
Pavel Abraham, de la ANA spre PE
Si Pavel Abraham, fostul sef de la Agentia Nationala Antidrog, si-a inscris candidatura independenta pentru PE. Pavel Abraham a iesit la pensie, la sfarsitul anului 2008, dupa ce fostul ministru al Internelor Cristian David a cerut incetarea raporturilor de munca ale acestuia cu ANA.
Doua partide politice si doi independenti au parasit cursa electorala
Partidul Ecologist Roman si Partidul Verde, dar si independenta Mihaela Mihai au parasit cursa electorala, dupa ce BEC le-a respins candidaturile, din cauza listelor cu semnaturile de sustinere. BEC a respins si candidatura independenta a lui Cornel Cernoschi, pentru neindeplinirea conditiilor legale.
Primele alegeri europarlamentare din Romania – 25 noiembrie 2007
In acest an, Romania organizeaza alegerile pentru PE in acelasi timp cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, scrutinul fiind programat in perioada 4-7 iunie. Romania a organizat pentru prima data euroalegeri in 2007, pe 25 noiembrie 2007, iar cei care au obtinut un fotoliu de europarlamentar au activat doar pentru aproximativ doi ani, deoarece scrutinul a fost organizat la jumatatea mandatului legislativului european, ce dureaza cinci ani.
In urma cu doi ani au intrat in cursa electorala 13 partide politice si un candidat independent. Au obtinut mandate de europarlamentar PD, PSD, PLD, PNL, UDMR si Laszlo Tokes.
Alegerile europarlamentare in UE – 4-7 iunie 2009
Ar fi de precizat ca in UE, intre 4 si 7 iunie, 375 de milioane de europeni din 27 de tari au fost chemati la urne pentru alegerea PE. Potrivit oficialilor UE, miza acestui vot este foarte importanta, avand in vedere faptul ca Parlamentul European, odata ales, va aborda subiecte cruciale precum aprovizionarea cu energie, reglementarea pietelor financiare sau concilierea vietii de familie cu cea profesionala. Parlamentul European joaca un rol esential in ceea ce priveste elaborarea actelor legislative si controlul institutiilor. Membrii sai sunt reprezentantii directi ai cetatenilor europeni.
In intreaga UE, rezultatele scrutinului vor fi anuntate duminica, 7 iunie, incepand cu ora 22.00, in direct din hemiciclul Parlamentului European.
Sursa: Meda Muntean, Agerpres