Vezi VIDEO
Startul campaniei electorale pentru alegerea celor 33 de reprezentanti ai Romaniei in Parlamentul European s-a dat azi, 8 mai, incepand cu ora 0.00. Este pentru prima data cand in Romania se organizeaza alegeri europarlamentare pentru un mandat intreg de cinci ani. Campania electorala incepe cu 30 de zile inaintea datei alegerilor – 7 iunie – si se incheie in dimineata zilei de sambata, 6 iunie, la ora 7.00.
In confruntarea electorala vor intra reprezentanti ai PD-L, PNL, UDMR, PRM, PNTCD si ai Fortei Civice, precum si ai Aliantei PSD+PC. Isi vor incerca sansele si candidati independenti: Elena Basescu, fiica cea mica a sefului statului, si Pavel Abraham, fost sef al Agentiei Nationale Antidrog.
Partidul Ecologist Roman, Partidul Verde si independenta Mihaela Mihai au parasit cursa electorala, dupa ce BEC le-a respins candidaturile din cauza listelor cu semnaturile de sustinere.
Romanii isi vor exercita dreptul la vot in 18.317 sectii de votare organizate in tara si in strainatate. In Bucuresti vor fi 1.222 de sectii de votare, in timp ce in afara tarii vor fi organizate 184 sectii, cele mai multe in SUA -19, Italia – 16 , Spania si Franta – cate noua.
Cetatenii comunitari care doresc sa-si exercite dreptul de vot in Romania pot participa la alegerile pentru desemnarea reprezentantilor tarii noastre in PE, daca sunt inscrisi pe listele electorale speciale.
Cei aproximativ 18 milioane de romani cu drept de vot ar urma sa se prezinte la urne impreuna cu alti 375 de milioane de alegatori europeni, pentru a desemna singurul parlament transnational si multilingv ales in mod direct din lume. Totodata, PE este singura institutie a Uniunii Europene aleasa in mod direct.
Pe 25 noiembrie 2007, in Romania s-au organizat pentru prima data alegeri pentru PE, cei care au obtinut un fotoliu de europarlamentar activand doar pentru aproximativ doi ani.
Viceprim-ministrul Dan Nica, ministru al administratiei si internelor, a cerut fortelor de ordine implicate in misiuni pe parcursul campaniei electorale sa dea dovada de impartialitate si profesionalism in aplicarea masurilor care se impun pentru a asigura desfasurarea evenimentelor specifice campaniei electorale in liniste si siguranta.
La nivelul ministerului s-a intocmit Planul General de masuri pentru mentinerea si asigurarea ordinii si sigurantei publice, premergator si pe timpul desfasurarii alegerilor din Romania pentru Parlamentul European, care stabileste misiuni clare pentru efectivele din Politie, Jandarmerie, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Politia de Frontiera si celelalte structuri operative ale ministerului.
Conform Planului General de masuri, sefii unitatilor de jandarmi, politie si situatii de urgenta vor asigura masurile de ordine si siguranta publica pe timpul adunarilor electorale, mitingurilor si manifestarilor cultural – artistice organizate de partidele politice si candidatii independenti, iar acolo unde va fi cazul vor fi suplimentate dispozitivele de ordine si siguranta publica.
Sursa: Agerpres