Partidele de centru-dreapta au obtinut rezultate bune in alegerile pentru Parlamentul European (PE), in detrimentul stangii, cel putin asa rezulta din scorurile elctorale din statele UE. Partidele de extrema-dreapta si antiimigratie au facut de asemenea progrese la scrutinul desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute, intr-un context in care prezenta la vot a fost fost slaba – 43-44%, in continua scadere comparativ cu 2004 – 45%, 1999 – 50% sau 1994 – 57%.
In ce le priveste, Partidul Laburist din Marea Britanie, Partidul Social Democrat din Germania si Partidul Socialist din Franta au inregistrat infrangeri istorice. In schimb, conform rezultatelor inca provizorii, Partidul Popular European ramane cea mai importanta formatiune din legislativul celor 27.
Jose Manuel Barroso, care pare sa se indrepte spre un al doilea mandat de presedinte al Comisiei Europene, dupa succesul obtinut de centru-dreapta, le-a multumit duminica, 7 iunie, alegatorilor si le-a dat asigurari ca vocile lor vor fi ascultate. ”Per total, rezultatele sunt o victorie incontestabila a partidelor si candidatilor care sustin proiectul european si care vor ca Uniunea Europeana sa raspunda preocuparilor lor cotidiene”, a apreciat seful executivului european.
Liderul socialist Martin Schulz a declarat ca infrangerea suferita de grupul sau din PE urmeaza sa fie analizata. ”Este o seara trista pentru social-democratia din Europa. Suntem deosebit de dezamagiti”, a recunoscut el. Vicepresedinta Comisiei Europene Margot Wallstrom a remarcat la randul sau ca prezenta slaba la urne in sine a insemnat ”un rezultat prost”.
Gruparile extremiste au castigat teren la alegerile europarlamentare, ceea ce se traduce prin locuri in forul european pentru formatiuni de extrema dreapta si antiimigratie din Olanda, Austria, Danemarca, Slovacia sau Ungaria. Partidul National Britanic a obtinut doua fotolii, pentru prima data intr-un vot national, iar Partidul Piratilor din Suedia, care vizeaza liberalizarea descarcarii de fisiere de pe net, a obtinut 7% din voturi pe plan national si unul din cele 18 locuri ale Suediei in PE.
In acelasi timp, in pofida crizei economice care a afectat majoritatea statelor din blocul european, o serie de partide aflate la guvernare au avut rezultate bune la europarlamentare in tari importante: exti-pollurile indicau o victorie neta pentru Uniunea pentru o Miscare Populara (UMP), partidul de dreapta al presedintelui francez Nicolas Sarkozy , iar conservatorii cancelarei germane Angela Merkel au castigat scrutinul european cu 37,9% din voturi, conform rezultatelor complete nedefinitive. La randul ei, coalitia de centru-dreapta a premierului italian Silvio Berlusconi a iesit inaintea opozitiei socialiste, cu peste 35% din voturi conform rezultatelor aproape definitive.
In Marea Britanie in schimb, laburistii la guvernare au inregistrat un regres sever, cel mai slab rezultat din ultimul secol: conform rezultatelor finale, Partidul Laburist s-a clasat pe o umilitoare pozitie a treia in alegerile europene, cu numai 15% din voturi.
Partidul Popular European, care este de cinci ani cea mai mare grupare din PE, cu 288 de locuri din totalul de 785, va obtine intre 267 si 271 de mandate din cele 736 ale noului legislativ, au indicat rezultatele provizorii date publicitatii in cursul noptii.
Sursa: Agerpres