Cel putin sase decese au fost inregistrate in ultimele 24 de ore in estul si sudul Europei, unde numeroase regiuni raman izolate din cauza frigului si a zapezii, in timp ce in vest, in Franta si Italia, situatia incepe sa revina la normal.
De la inceputul lui februarie, aproape 620 de persoane au murit din cauza temperaturilor glaciale pe tot continentul, inclusiv in Rusia.
In ROMANIA, trei persoane au murit de hipotermie in ultimele 24 de ore, ridicand bilantul valului de frig la 68 de morti . Mii de pompieri, militari si angajati ai Ministerului de Interne au depus eforturi toata noaptea pentru a degaja caile de acces in doua judete din estul tarii foarte afectate de ninsori si frig.
Doua noi victime ale frigului s-au inregistrat duminica in ALBANIA si una in SERBIA, ridicand la 50 numarul deceselor provocate de intemperii in BALCANI, regiune in care continua sa ninga abundent. In total s-au inregistrat 20 de morti in Serbia, 11 in Bosnia, sapte in Kosovo, patru in Muntenegru, trei in Croatia, trei in Albania si doi in Macedonia.
Doi tehnicieni, de 40 si respectiv 45 de ani, au murit in noaptea de sambata spre duminica in Albania, blocati in zapada in timp ce se pregateau sa repare o linie de inalta tensiune, potrivit politiei.
In Serbia, o femeie de 68 de ani a fost descoperita moarta in zapada, in regiunea Kraljevo (centru), a anuntat o sursa oficiala.
MUNTENEGRU a decretat sambata seara stare de urgenta pe tot teritoriul sau, din cauza intemperiilor, astfel ca circulatia autovehiculelor particulare este interzisa si cetatenii sunt obligati sa stea la dispozitia autoritatilor pentru a ajuta la deszapezire.
Capitala Podgorita era paralizata de un strat de zapada care depasea 50 de centimetri, un nivel care nu s-a mai atins de 50 de ani. Aeroportul din oras era inchis. Peste 110.000 de persoane erau izolate in satele lor din cauza ninsorii din regiune.
Sambata, trei elicoptere si 20 de soldati ai armatei austriece au furnizat alimente in sate din BOSNIA-HERTEGOVINA izolate de restul lumii, in special in sudul tarii.
In ITALIA, situatia revenea la normal duminica in mare parte a tarii, dupa intemperiile exceptionale din ultimele zile, dar unele regiuni din centru-sud continuau sa fie izolate. Frigul inregistrat de circa zece zile s-a soldat cu peste 45 de morti.
Situatii dificile erau in continuare semnalate in unele locuri, mai ales in Abruzzo (centru-est) si in Marche (sud-est), unde zapada de cativa metri ingreuna deplasarile. Televiziunile au prezentat imagini cu sate blocate de nameti.
In capitala, serviciile municipale efectuau un control in scoli pentru a se asigura ca nu vor fi probleme la reluarea cursurilor luni. In unele scoli, accesul dificil si copacii doborati au determinat oficialii Primariei sa impuna vacante fortate pentru mii de elevi.
Ziua de duminica se anunta si mai glaciala pentru o mare parte a FRANTEI, inaintea unei imbunatatiri a conditiilor la inceputul saptamanii. In mai multe departamente, in special in Corsica, au fost inregistrate temperaturi cuprinse intre minus 8 si minus 16 grade. Valul de frig a provocat pana acum moartea a cel putin 14 persoane.
De la nord la sud, germanii profitau de weekend pentru a practica sporturi pe gheata pe lacuri inghetate. Un milion de vizitatori s-au reunit la Hamburg pe raul Aussenalster, transformat intr-un patinoar imens. Presa evoca un bilant de cel putin patru morti de la inceputul valului de frig in GERMANIA.
Recordurile au fost depasite in BELGIA, cu 14 zile consecutive de temperaturi negative la periferia Bruxelles-ului. Tara nu a mai cunoscut un asemenea val de frig de peste 70 de ani. In ianuarie 1941, tara a petrecut 17 zile la temperaturi sub zero grade Celsius.
In alte state din Europa nu s-au inregistrat noi decese in ultimele 24 de ore. UCRAINA ramane tara cu cele mai multe decese, cel putin 135, dar autoritatile au incetat sa mai comunice cifrele de aproape o saptamana.
In POLONIA, temperaturile scazute au ucis 82 de persoane, in RUSIA au murit 46 de persoane de la inceputul lui februarie, in LITUANIA 24, in LETONIA zece si in ESTONIA una.
Frigul a provocat moartea a cel putin 30 de persoane in BULGARIA si a 25 in CEHIA, iar alte 16 persoane au murit in UNGARIA, cinci in SLOVACIA si cinci in GRECIA.
Sursa: Mediafax