Peste 18 milioane de alegatori sunt asteptati, duminica, la urne pentru a-i desemna pe cei 32 de reprezentanti ai Romaniei in Parlamentul European. Campania electorala se va incheia sambata, la ora 7,00, iar alegatorii se pot prezenta la urne duminica, de la ora 7,00 pana la ora 21,00.
In confruntarea electorala au intrat candidati din partea Aliantei electorale PSD-UNPR-PC, PNL, UDMR, PDL, Partidului Poporului — Dan Diaconescu, Partidului Miscarea Populara, PNTCD, Forta Civica, Partidului Alternativa Socialista, Aliantei Nationale a Agricultorilor, Partidului Romania Mare, Partidului Verde, Partidului Noua Republica, Partidului Dreptatii Sociale si Partidului Ecologist Roman.
In competitie sunt si opt candidati independenti — actorul Mircea Diaconu, gimnasta Corina Ungureanu, Filip Constantin Titian, Danut Liga, Paul Purea, Pericle-Iulian Capsali, Peter Costea, Valentin-Eugen Daeanu.
18.226.995 cetateni cu drept de vot, asteptati la urne
Pentru alegerile europarlamentare vor fi organizate 18.532 de sectii de votare pe teritoriul national, in strainatate cetatenii romani putand sa voteze in 190 de sectii. Potrivit MAE, aceste sectii vor fi organizate in sediile misiunilor diplomatice si consulare ale Romaniei, in sediile institutelor culturale din strainatate, precum si in teatrele de operatiuni din Afganistan.
Cetatenii care in ziua alegerilor se afla in localitatea (comuna, oras, municipiu) de domiciliu isi vor exercita dreptul de vot la sectia la care sunt inscrisi in listele electorale permanente. Cei care in ziua alegerilor se afla in alta localitate (comuna, oras, municipiu) decat cea de domiciliu isi vor exercita dreptul de vot la orice sectie de votare urmand a fi inscrisi in lista electorala suplimentara.
Cetatenii romani cu domiciliul in Romania pot vota la sectiile din tara in baza cartii de identitate, cartii electronice de identitate, cartii de identitate provizorie, buletinului de identitate, pasaportului diplomatic, pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu, pasaportului de serviciu electronic sau a carnetului de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare, dupa caz.
Cetatenii romani care in ziua de referinta se afla in strainatate isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in afara tarii, in baza cartii de identitate, cartii electronice de identitate, cartii de identitate provizorie, buletinului de identitate. Romanii cu domiciliul in strainatate voteaza in baza cartii de identitate provizorie, pasaportului diplomatic, pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu, pasaportului de serviciu electronic, pasaportului simplu, pasaportului simplu electronic sau a pasaportului simplu temporar, dupa caz.
Sursa: Agerpres