Secretarii primariilor maramuresene au fost sfatuiti sa-si autoevalueze activitatea. Indicatiile facute in cadrul sedintei lunare cu secretarii unitatilor administrativ-teritoriale vin dupa un control al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici efectuat la o institutie publica. In cazul in care nu sunt atinse obiectivele fixate la nivel central, functionarii risca sanctiuni care pot ajunge pana la 3.000 de lei.
Secretarii primariilor din Maramures trebuie sa verifice numarul de functii publice, posturile vacante din primarii, precum si intocmirea declaratiilor de avere si de interese. Acestea fac parte din obiectivele fixate de Agentia Nationala a Functionarilor Publici. Practic, secretarii primariilor maramuresene au primit recomandarea de a-si face o autoevaluare a activitatii, astfel incat sa vada in ce stadiu se gasesc in raport cu tintele stabilite la nivel central. Toate obiectivele au fost incluse intr-un raport intocmit de ANFP in urma unui control realizat la Consiliul Judetean Maramures.
„Au in vedere urmatoarele obiective: stabilirea, administrarea si planificarea functiilor publice in cadrul autoritatii publice locale. Se are in vedere cate functii publice exista, cate sunt de conducere, cate sunt de executie, cate sunt vacante. Un alt obiectiv se refera la regimul juridic al incompatibilitatilor si al conflictelor de interese. Aici se verifica daca este intocmit registrul declaratiilor de avere si registrul declaratiilor de interese, daca aceste declaratii sunt depuse in termen si daca sunt transmise la Agentia Nationala de Integritate”, a declarat sef serviciu in cadrul Prefecturii Maramures, Rodica Pop.
Totodata, secretarii vor trebui sa aiba in vedere organizarea si functionarea comisiei de disciplina si a comisiei paritare. In plus, Agentia Nationala a Functionarilor Publici are in vedere existenta in cadrul fiecarei administratii a unei persoane desemnate pentru consiliere etica si monitorizarea respectarii normelor de conduita. Nerespectarea obiectivelor stabilite de ANFP poate duce si la sanctiuni.
„A aparut un ordin al Ministrului Dezvoltarii Regionale si al Administratiei Publice din 17 august 2015 prin care se aproba modelul procesului verbal de constatare a contraventiilor si de aplicare a sanctiunilor la HG 432/2004 privind dosarul profesional al functionarilor publici. Si in acest caz agentii constatatori sunt persoanele imputernicite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Contraventiile sunt de la 500 de lei la 3.000 de lei”, a adaugat Rodica Pop.
Contraventiile se constata de ANFP, institutie care are si competenta de a aplica amenzile in diferite situatii, de exemplu pentru intocmirea defectuoasa, netransmiterea sau transmiterea cu intarziere nejustificata a documentelor cuprinse in dosarul profesional solicitat de ANFP sau de persoanele fizice ori juridice indreptatite. Dosarele profesionale sunt obligatoriu de intocmit in termen de zece zile de la intrarea persoanei in Corpul Functionarilor Publici.
Sursa: Camelia Tocaci