Administratia Parcului National Muntii Rodnei a decis sa foloseasca drone pentru a prelua imagini aeriene ale habitatelor din aceasta zona, clasificata drept Sit Natura 2000, procesul de cartare si evaluare a starii de conservare a speciilor desfasurandu-se in cadrul unui proiect cu finantare europeana. Potrivit unui comunicat, dronele s-au dovedit extrem de utile in identificarea microhabitatelor si in evaluarea amenintarilor la care sunt supuse speciile din parcul national.
„O noua metoda de cartare a 27 habitate de interes comunitar (paduri de fag, paduri de brad, tufarisuri de jneapan, pajisti montane, izvoare montane, grohotisuri, stancarii, mlastini, turbarii) a fost utilizata cu ajutorul imaginilor aeriene preluate cu drona, astfel au putut fi identificate o serie de microhabitate, evaluate amenintarile si presiunile la adresa habitatelor. (…) S-au utilizat mai multe drone care au prelevat imagini din diverse locatii ale masivului rodnean, acestea fiind prelucrate prin vectorizare si interpretate de catre echipa de botanisti si informaticieni ai firmei de cercetare, responsabila de evaluarea starii de conservare a habitatelor comunitare”, se arata in comunicatul transmis de managerul de proiect, Claudiu Iusan.
Cartarea si evaluarea acestor habitate se desfasoara in cadrul proiectului „Managementul conservativ al biodiversitatii Parcului National Muntii Rodnei”, cofinantat prin Programul Operational Sectorial de Mediu. Proiectul a debutat in anul 2010 si urmeaza sa se incheie in acest an.
Evaluarile vor sta la baza monitorizarii permanente in vederea mentinerii si imbunatatirii starii de conservare, iar masurile propuse in urma acestor analize ale vegetatiei vor fi integrate in Planul de Management al Parcului National, Sitului Natura 2000 si al Rezervatiei Biosferei Muntii Rodnei.
Sursa: Agerpres