Vezi VIDEO
Doar o luna a mai ramas pana se va da startul evaluarilor nationale pentru elevii din clasele a II-a, a IV-a si a VI-a. Potrivit specialistilor, aceste teste au ca scop stabilirea punctelor slabe ale copiilor si remedierea acestora, dar si aprecierea nivelului intelectual al elevilor. Atat psihologii cat si parintii considera aceste testari utile.
Evaluarile sunt diferite si din punctul de vedere al continutului. Astfel, la clasele a II-a si a IV-a ele cuprind teste de limba romana si comunicare, respective matematica si stiinte, in timp ce la clasa a VI-a evaluarea este una transdisciplinara, cu intrebari din mai multe materii, adaptate la testele internationale.
„Este o evaluare pe care o prevede Legea Educatiei Nationale si care se finalizeaza cu stabilirea unor scoruri, rezultate care nu se consemneaza in catalog. Functia de baza a acestei evaluari este de a se vedea nivelul in momentul de fata, care este diagnoza sistemului de invatamant la nivelul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a, cu precizarea ca la clasa a VI-a va fi o evaluare standardizata, foarte apropiata de evaluarile internationale, denumite evaluari PISA”, a declarat Pavel Filip, purtator de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Maramures.
Psihologii considera aceste testari utile deoarece vin atat in sprijinul elevilor, care pot invata cu usurinta sa se autoevalueze, cat si in sprijinul dascalilor, care in urma rezultatelor pot afla punctele slabe ale copiilor si pot lucra eficient pentru remedierea acestora.
„Evaluarile sunt putin diferite, iar motivatia care a stat in spatele acestor teste este variata. Evaluarea care se face la finalul clasei a doua este o evaluare cu valoare de diagnostic. Ea nu are in vedere performantele elevilor si nici nivelul lor intelectual sau cel de achizitii, ci este o evaluare de reglaj, in sensul in care ea permite ulterior adaptarea programei la nevoile de invatare ale elevului”, a declarat psihologul Cristina Ambrus.
Cu totul altfel stau lucrurile in ceea ce priveste testarea elevilor de clasa a IV-a, care se afla la finalul unui ciclu de studiu.
„Aceea este o evaluare care vizeaza achizitiile elevilor la finalul unei etape. Ea urmareste sa identifice achizitiile intelectuale, cognitive, pe care un copil le are inainte de o alta etapa majora din viata lui”, a adaugat Cristina Ambrus.
Si parintii sunt de parere ca aceste evaluari sunt binevenite, insa si-ar dori ca miza lor sa fie ceva mai mare, iar notele sau punctajele obtinute sa conteze la media semestriala, pentru a creste importanta acestor teste.
„Parerea noastra este ca evaluarile sunt binevenite. S-a pus problema daca aceste evaluari isi atingi scopul, prin prisma faptului ca, mai ales la varste mai mari, copiii nu dau suficienta importanta acestor evaluari pentru lipsa lor de miza, prin faptul ca notele nu se trec in catalog. Aceste evaluari au insa un rol esential. Aceste teste vor veni in intampinarea a ceea ce ne dorim, adica vor obisnui copiii sa isi aprecieze nivelul, vor obisnui parintii sa inteleaga mecanismul prin care se face evaluarea si notarea copiilor”, a declarat Claudia Cocosila, presedinta Asociatiei Parintilor Maramures.
Evaluarile elevilor vor avea loc in luna mai, in doua sesiuni, a doua fiind rezervata elevilor care au absentat, din motive obiective, la prima examinare. Notele obtinute de elevi la aceste evaluari nu vor fi trecute in catalog.
Sursa: Tania Purcaru