Vezi VIDEO
18 elevi din Maramures au rezolvat fara greseala subiectele la evaluarea nationala si au obtinut medii de zece. Conform inspectorilor scolari, dupa solutionarea contestatiilor, numarul notelor de zece a ramas acelasi. In schimb, procentul de promovabilitate a cunoscut o foarte usoara crestere, de doar 0,02 %, dupa ce 289 de lucrari au fost recorectate.
Procentul de promovabilitate in Maramures la evaluarea nationala a fost mult mai ridicat decat anul trecut. In 2012, in jur de 69 % dintre elevi au reusit sa ia note peste 5, in timp ce in acest an rata de promovare a ajuns sa fie de 75,38 %.
„Procentul de promovabilitate la nivelul judetului nostru s-a modificat, dar nu esential. De la 75,36 % inainte de contestatii, acum este 75,38 %. Au fost depuse in total 289 de contestatii. Dintre acestea, la 60 de lucrari s-a modificat nota, la 57 de lucrari nota a crescut si la 3 lucrari, nota a scazut”, a declarat inspectorul scolar Iuliana Maries.
Dupa rezolvarea contestatiilor, nu s-a mai acordat nici o nota maxima, astfel incat numarul mediilor de zece obtinute la evaluarea nationala a ramas acelasi dinainte de recorectarea lucrarilor, respectiv de 18. Cele mai bune rezultate au fost obtinute la Scoala „George Cosbuc”, acolo unde s-au inregistrat cinci medii de zece.
La alte patru scoli din judet s-au obtinut cate doua medii de zece, respectiv la Colegiul National „Dragos Voda” din Sighetu Marmatiei, Scolile „Lucian Blaga” si „Nicolae Iorga” din Baia Mare, precum si la Scoala din Viseu de Jos.
Oficialii Inspectoratului Scolar Judetean Maramures (ISJ) au mai aratat ca toti participantii la testare vor fi repartizati computerizat in licee, indiferent daca au luat sau nu note de trecere la evaluarea nationala. „Oarecum este impropriu sa vorbim despre procent de promovabilitate la acest examen, pentru ca trebuie sa se stie ca toti elevii care au participat la acest examen, tuturor li s-a calculat o medie generala si ea intra in calculul mediei de admitere. Toti acesti copii vor fi repartizati folosindu-se acea aplicatie pe calculator”, a mai spus Iuliana Maries.
Prima etapa de admitere in invatamantul liceal de stat se va desfasura in intervalul 5 – 9 iulie, atunci cand elevii, insotiti de parinti si diriginti, isi vor completa optiunile in fisele de inscriere. O comisie judeteana de admitere se va ocupa de repartizarea computerizata in licee, in functie de lista de optiuni completata de cei peste 4.300 de elevi si de rezultatele obtinute de cei care au participat la evaluarea nationala.
Sursa: Camelia Tocaci