Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj, Biroul Teritorial Baia Mare, au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor: Kadlec Robert – Daniel ( inspector fiscal la D.G.F.P. Maramures, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata; instigare la infractiunea de evaziune fiscala; complicitate la infractiunea de evaziune fiscala, in forma continuata), Tamasan Ovidiu – Cristian (consilier cu atributii de inspectie fiscala la D.G.F.P. Maramures, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata; complicitate la infractiunea de evaziune fiscala, in forma continuata -2 infractiuni), Paul Ghita – Viorel (administrator al S.C. “West Paul” S.R.L., S.C. “Europaul” S.R.L., la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea a doua infractiuni de complicitate la infractiunea de evaziune fiscala, in forma continuata); Heres Olimpia (director economic al unei societati comerciale, la data faptelor, in sarcina careia s-a retinut savarsirea a doua infractiuni de evaziune fiscala, in forma continuata), Craciun Ioan (asociat si vicepresedinte in consiliul de administratie in cadrul unei societati comerciale, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, in forma continuata, complicitate la infractiunea de evaziune fiscala, in forma continuata.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2007-2008, inculpatii Kadlec Robert – Daniel si Tamasan Ovidiu – Cristian, in calitate de functionari publici in cadrul D.G.F.P. Maramures, cu stiinta, si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu in scopul de a obtine pentru sine, dar si pentru inculpatii Craciun Ioan si Heres Olimpia, sume de bani provenind atat din rambursari ilegale de T.V.A. cat si din stabilirea unui impozit pe profit diminuat, cauzand astfel un prejudiciu bugetului de stat in suma de 1.791.579 lei.
Concret, inculpatul Kadlec Robert – Daniel i-a determinat pe inculpatii Craciun Ioan si Heres Olimpia sa inregistreze in contabilitatea firmei acestora, de doua ori, 100 de facturi fiscale provenind de la diversi furnizori, precum si 48 de facturi fictive. Dintre acestea din urma, 7 facturi proveneau de la firmele administrate de inculpatul Paul Ghita – Viorel(obtinute prin intermediul inculpatului Tamasan Ovidiu – Cristian), iar 41 de la o firma a carei evidenta contabila o tinea inculpatul Kadlec Robert – Daniel.
Prin acest mecanism, inculpatii au urmarit stabilirea cu rea-credinta a taxelor sau contributiilor care a avut ca rezultat obtinerea fara drept a unor sume de bani cu titlul de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetul general consolidat, catre firma inculpatilor Craciun Ioan si Heres Olimpia si evidentierea in actele contabile ale aceleiasi societati, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale, in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale.
Prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala a fost recuperat in totalitate.
Inculpatii Tamasan Ovidiu Cristian, Kadlec Robert – Daniel si Paul Ghita – Viorel au fost trimisi in judecata pentru infractiuni similare, la data de 13 noiembrie 2009 (comunicat nr. 291/VIII/3 din 13 noiembrie 2009).
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramures.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Sursa: Directia Nationala Anticoruptie