In aceasta dimineata, sub coordonarea de specialitate a Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice, politistii efectueaza 58 de perchezitii, in 15 judete si in municipiul Bucuresti, la persoane banuite ca ar fi cauzat un prejudiciu de peste 18.000.000 de lei, prin evaziune fiscala.
La data de 2 iulie a.c., politistii Inspectoratului de Politie Judetean Mehedinti, sub coordonarea Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice – Inspectoratul General al Politiei Romane, efectueaza 58 de perchezitii domiciliare, pe raza a 15 judete (Mehedinti, Bihor, Cluj, Timis, Arad, Ilfov, Maramures, Sibiu, Bacau, Brasov, Calarasi, Dambovita, Dolj, Mures si Neamt) si a municipiului Bucuresti.
Activitatile se desfasoara la locuintele unor persoane banuite de evaziune fiscala si spalare de bani si la sediile societatilor administrate de acestea, urmand a fi puse in executare 47 de mandate de aducere.
Din cercetari a reiesit ca, in perioada 2008 – 2014, 46 de persoane, in calitate de reprezentanti legali (asociati, administratori, imputerniciti) ai unor societati comerciale, ar fi angrenat firmele controlate de ei in mod direct sau prin persoane interpuse in comiterea de infractiuni de evaziune fiscala.
Cei in cauza ar fi inregistrat in contabilitatea firmelor mai multe facturi fiscale emise in baza unor operatiuni comerciale fictive (reprezentand cheltuieli cu achizitia de materiale de constructii, piese si componente auto, materiale reciclabile) in valoare totala de peste 14.000.000 de euro (peste 63.000.000 de lei), pentru care ar fi dedus ilegal taxa pe valoare adaugata si ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.
Prin aceste operatiuni fictive, bugetul general consolidat ar fi fost prejudiciat cu peste 4.000.000 de euro (peste 18.000.000 de lei).
Ulterior, prin intermediul societatilor controlate, ar fi fost supuse procesului de spalare a banilor toate aceste sume, prin efectuarea mai multor operatiuni financiare, constand in depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de „rularea” acestor valori prin conturile bancare ale societatilor.
Astfel, ar fi fost disimulata adevarata natura a provenientei banilor, cunoscand ca provin din evaziune fiscala.
Actiunea se desfasoara in cadrul unui dosar penal aflat in instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice – Inspectoratul de Politie Judetean Mehedinti, sub supravegherea Parchetului de pe langa Tribunalul Mehedinti, iar la ea participa peste 250 de politisti.
Activitatile beneficiaza de suportul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii.
Sursa: Emm